Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lokala luftföroreningar påverkar hela jordklotet

  De luftföroreningar som bland annat kommer från Kinas och Indiens stora kolindustrier påverkar inte bara de egna länderna, utan partiklarna sprids med vindar och berör globala system över hela jordklotet.

  En oönskad biprodukt, luftföroreningar, bildas i takt med att bland annat de stora, växande nationerna i Asien med Indien och Kina i topp ökar sin kolproduktion för att möta den tilltagande ekonomin. Forskare från Jet Propulsion Laboratory vid NASA och California Institute of Technology håller just nu på med ett projekt för att undersöka hur luftföroreningarna från Asien påverkar klimat och väderfenomen runtom i världen.

  De så kallade aerosolerna, det vill säga de luftburna partiklarna som finns i atmosfären, påverkar klimatet på flera sätt. Framförallt gör aerosolerna att molnbildningen kan öka, vilket kan ses som positivt då molnen i sin tur kan reflektera bort inkommande solenergi och därigenom minska takten på den globala uppvärmningen. Dock kan den ökande molnbildningen även leda till ett större antal stormar och cykloner. En osäkerhet som nämns är att olika aerosoler påverkar på olika sätt, och samma aerosoler kan påverka olika beroende på vilken höjd de befinner sig i atmosfären. Vid en viss höjd kan aerosolerna genom bildningen av tjockare moln orsaka kraftiga stormar, samtidigt som de kan tunna ut molnen till ett svagare dis vid andra höjder.

  De ledande forskarna vid det här projektet, Jonathan Jiang och Yuan Wang, har tillsammans med sina kollegor sett både att molnen blivit tjockare och att stormarna över Stilla Havet ökat i styrka. Med mer kondenserat vatten på aerosolerna ökar energin i molnet och därmed flödena som gör att det växer sig större.

  Stora konvektiva vädersystem spelar en väldigt viktig roll i jordklotets atmosfäriska cirkulation, säger Jang, forskare vid Jet Propulsion Laboratory, NASA.

  Hur aerosolerna kommer att påverka klimatet och vädret i framtiden är fortfarande osäkert. Men det som är säkert, enligt Jiang och Wang, är att det här borde vara ett uppvaknande för forskare att det med tekniska lösningar kan vara möjligt att motverka den globala uppvärmningen genom att låta aerosoler reflektera bort solenergi.


  Hur mycket kan du om Aerosoler? Gör NASA:s quiz här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!