Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Luftföroreningar dödar sju miljoner årligen

  Foto: Nina Hale (CC BY)

  För bara några få veckor sedan förklarade Kina krig mot luftföroreningar men redan nu visar nya siffror från Världshälsoorganisationen WHO att situationen är värre än vad man tidigare beräknat. Enligt de nya siffrorna går det att koppla omkring sju miljoner dödsfall årligen till olika typer av luftföreningar, vilket är dubbelt så högt som man tidigare trodde.
  ”Få faktorer har en större påverkan på den globala hälsan än vad luftföreningar har; resultaten pekar på vikten av gemensamma ansträngningar för att städa upp luften vi andas” säger nu Dr. Maria Neira, Director of Department of Public Health vid WHO.
  Den höjda siffran beror främst på att kopplingarna mellan bland annat hjärtinfarkter och föroreningar visat sig vara starkare än man tidigare befarat samt den starka kopplingen mellan föroreningar och förekomsten av olika andningssjukdomar. De allra flesta som avlider i koppling till luftföreningar bor i låg- eller medelinkomstländer i de östra och sydöstra delarna av Asien. Enligt WHO är luftföreningarna utomhus främst kopplat till ohållbara strukturer inom transport-, energi-, industri och avfallshanteringssektorerna.
  Men det är inte endast smogen i storstäder som dödar utan att många dör även på grund av att man i det egna hemmet lagar mat med kol eller ved och än idag bor fortfarande omkring tre miljarder människor i sådana hushåll.
  WHO menar att vi nu måste agera för att minska luftföreningarna och att det på grund av klimat- och folkhälsoskäl också är långsiktigt smartare. ”Det går inte att köpa ren luft på flaska” som Carlos Dora vid WHO sade till The Telegraph.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra