Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Medborgarlön efter grön omställning

  Coronapandemin har väckt tankar om basinkomst eller medborgarlön som ett sätt att trygga människors försörjning. Det innebär att pengar betalas ut regelbundet, lika för alla och utan krav på motprestation. Nu har svenska forskare undersökt hur detta skulle kunna fungera som strategi för grön omställning.

  Forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och Södertörns högskola har undersökt hur basinkomst skulle fungera genom att titta på två framtidsscenarier. Det ena scenariot bygger på lokal och småskalig självförsörjning och det andra scenariot karaktäriseras av storskalig automatisering och digitalisering.

  Ett resultat är att en full basinkomst verkar fungera bäst i en ekonomi där varuförsörjningen i stor utsträckning understöds av teknik och automatisering, och där behovet av mänsklig arbetskraft är mindre. Basinkomst är då ett verktyg för att fördela ekonomiska resurser och ersätter till stor del inkomster från lönearbete.

  Det säger Mikael Malmaeus på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är en av forskarna bakom studien.

  Med en garanterad inkomst skulle ohållbara verksamheter inte motiveras enbart som ett sätt att skapa arbetstillfällen.

  I spåren av corona står Spanien i begrepp att införa medborgarlön. Det är relativt oprövat i större skala. Syftet är att trygga människors försörjning när arbetslösheten ökar. Mikael Malmaeus menar att resultaten från deras forskning inte säger så mycket om det.

  Egentligen inte. Basinkomst kan troligen också lösa akuta problem när människor blir utan inkomst, men det vi kommit fram till handlar mer om strategier för en grön omställning. Om återuppbyggnaden efter corona leder till en ekonomisk omställning skulle dock våra resultat kunna vara användbara för att avgöra vilken roll en basinkomst kan spela i olika scenarier.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!