(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Mellanskog avbryter avverkningen av Ojnare

Mellanskog, som har skött avverkningen av Ojnareskogen åt företaget Nordkalk väljer idag att avbryta avverkningen, skriver de på sin hemsida. Det innebär med största sannolikhet att Onjareskogen står säker tills dess att högsta domstolen har behandlat ärendet.

Aktivister stoppar
mellanskogs traktor


På sin hemsida skriver mellanskog att de har fört diskussioner med Nordkalk om att avbryta avverkningen till dess att högsta domstolen behandlat ärendet, men utan att få gehör från företaget. Nu väljer mellanskog själva att dra sig ur, vilket kan ha att göra med att flera av deras egna medlemmar har varit starkt kritiska, och till och med gått ur mellanskog till följd av averkningarna.

För aktivisterna som har kämpat för att skydda skogen som ligger mitt mellan två Natura 2000-områden tas beskedet emot med glädje

– Vi är oerhört tacksamma för detta och är glada att någon äntligen agerar. Men än är inte sista ordet sagt och vi måste fortsätta kampen. Vi vet inte hur en eventuell prövning i HD slutar, säger Linn Andersson från fältbiologerna.

Högsta domstolen försöker nu skynda på ärendet, och  beslut kan komma redan den här månaden. Flera remissinstanser, bland annat naturvårdsverket, har varit starkt kritiska till att Nordkalk fått tillstånd att avverka skogen, som är hem till över 250 hotade arter.

– Vi kräver fortfarande att både regeringen och EU agerar i frågan och höjer skyddet för det här området. Ojnare myr måste bli ett Natura 2000-område, Bästeträsk måste bli nationalpark och miljöbalken måste definitivt skärpas, avslutar Linn Andersson.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.