Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Mikroplaster förbjuds i Kalifornien

    Det var i förra veckan som den demokratiska guvernören i Kalifornien, Jerry Brown, undertecknade lagstiftning som syftar till att fasa ut mikroplaster i bl.a. hygienartiklar.

    Mikroplaster följer med i avloppsvattnet när vi tvättar bort till exempel hudkräm eller tvättar kläder, och förs direkt ut i vattendragen då de inte fångas upp av vattenreningsverken.

    Väl ute i vattendragen påverkar mikroplasterna hela näringskedjan då de äts av plankton och maskar eller fastnar på alger som sedan äts av fågel och fisk.

    I en rapport från Naturskyddsföreningen beskrivs de stora problem som mikroplaster i vårt vatten för med sig. Har mikroplasten, som kan bära med sig miljögifter i höga halter, väl hamnat i vattnet krävs både dyra och svåra åtgärder för att få bort dem – om plasten ens går att få bort. Rapporten uppmärksammar även skrämmande nog att svenska reningsverk enligt egen utsago inte har en aning om hur mycket av plasten vi  sköljer ner i våra avlopp som de faktiskt lyckas fånga upp.

    Steget som Kalifornien nu tagit för att få bort mikroplasterna ur vattnet är således ett slag för miljön i helt rätt riktning, men mikroplasten kommer inte börja fasas ut förrän år 2020.

    På hemmaplan har Göteborg visat framfötterna i kampen mot mikroplasterna, och införde nu i september ett förbud mot inköp av produkter innehållandes mikroplaster. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) uttalade då i ett pressmeddelande:

    – När man inser hur mycket plast som finns i havet är det självklart att vi som kommun måste göra något.

    En undersökning från vårt grannland Norge visade att bildäck är den största utsläppskällan till mikroplaster i Norge.

    Enligt undersökningen såg fördelningen ut såhär:

    • Bildäck och vägmarkeringar, 5 000 ton
    • Plastbaserad färg använd för målning av båtar eller byggnader, 1000 ton
    • Syntetiska textilfibrer från tvätt, som värst över 1000 ton
    • Avfallshantering som involverar plast, över 500 ton
    • Plastproduktion, över 400 ton

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.