Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Johan Hultberg, partiets miljöpolitiska talesperson, menar att Sveriges industri ligger i miljö- och klimatmässig framkant och att det vore oklokt att sätta ett mål som tvingar exempelvis den svenska stålindustrin att stänga ned.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Johan Hultberg, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för Moderaterna, skriver i en kommentar till Supermiljöbloggen:

  Miljömålsberedningen, som Alliansregeringen inrättade 2010 just i syfte att försöka nå långsiktighet och politisk samsyn i miljöpolitiken, har nu i uppdrag av regeringen att föreslå hur ett klimatpolitiskt ramverk med en tillhörande strategi för en långsiktig och sammanhållen svensk klimatpolitik kan utformas. Uppdraget utgår ifrån visionen om att Sverige till 2050 ska ha noll i nettoutsläpp av klimatgaser.

  Jag har förmånen att sitta med i beredningen. Just nu för vi ganska intensiva diskussioner om vilka mål vi ska formulera och hur de ska definieras. Jag välkomnar verkligen att Johan Rockströms sommarprogram har gett så stora reaktioner och hoppas att hans sommarprat ska resultera i mer än bara prat. Det är min ambition att vi ska lyckas med i miljömålsberedningen så att Sverige fortsatt kan axla rollen som ett klimatpolitiskt föregångsland.

  Målet som Rockström föreslår, att Sverige ska bli en helt fossilfri välfärdsnation till 2030, är intressant men jag är inte säkert på att det är det rätta. Om målet i praktiken till exempel innebär att vi i Sverige måste avveckla vår stålindustri för att den är beroende av kol i sin process är det ett för klimatet oklokt mål. Vår industri ligger i miljö- och klimatmässig framkant och det är viktigt att vi inte för en politik som bara flyttar utsläppen. Vi måste föra en politik som levererar verkligt lägre globala utsläpp. Klart är dock att Sverige kan och ska gå före och vi ska inte minst driva på för det som Rockström också efterlyser – ett globalt pris på utsläpp.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.