Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Moderaternas nya vindkraftspolitik

  Bild av Alexander Droeger från Pixabay Foto: Alexander Droeger från Pixabay

  Moderaterna omfamnar vindkraftsutbyggnad. Det står klart efter partistämman i Umeå i helgen som satte punkt för en stor debatt inom partiet när det gäller synen på vindkraft som central del i energisystemet.

  I helgen höll Moderaterna partistämma i Umeå. En fråga som skapat stora motsättningar när det gäller partiets nya klimatpolitik är frågan om fler vindkraftverk, rapporterar SVT.

  Nyblivna förespråkare av vindkraft

  Enligt besluten vid stämman har Moderaterna nu som ambition att bygga mer vindkraft. Omsvängningen kommer trots budskapet i förra valrörelsen från många moderater att de är negativa till vindkraft.

  Kommunala vetot föreslås bli kvar

  Den moderata partiledningen ville begränsa kommunernas möjlighet att lägga in veto mot vindkraft. Detta förslag stoppades dock av stämman och kommunernas självbestämmande föreslås kvarstå. Däremot beslutade stämman att partiet ska arbeta för att fastighetsskatten som vindkraftsbolagen betalar ska gå till kommunerna istället för till staten.

  I förra valrörelsen gick många moderata kommunpolitiker till val på att stoppa olika vindkraftsprojekt. En vanlig kommentar var att vindkraft inte är någon hållbar energiförsörjning. På Moderaternas stämma röstades dock förslaget igenom med enighet. När Christofer Fjellner som varit med och tagit fram moderaternas nya politik fick frågor om vändningen blev svaret:

  Det vi säger är att vi behöver mer av all fossilfri produktion, även vindkraft, för att klara den gröna omställningen, säger han.

  Christofer Fjellner (M), ledamot i partistyrelsen till SVT

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.