Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Morden på miljöaktivister ökar

  Foto: Pixabay

  De senaste åren har situationen förvärrats för de som engagerar sig mot miljöförstöring och för klimaträttvisa runtom i världen. Särskilt utsatta är de aktivister och sociala ledare som motsätter sig storföretags investeringar.

  Mellan 2017 och 2018 kunde FN styrka att 431 mord på sociala ledare, journalister och fackligt aktiva begåtts i 41 länder jorden över. Detta är en ökning från sju fall i veckan till åtta jämfört med föregående år.

  Så många som 77 procent av offren hade varit engagerade i frågor rörande klimat och miljö, markanvändning och/eller urfolksrättigheter. Detta framkommer i en ny rapport som Swedwatch och ett antal svenska civilsamhällsorganisationer gemensamt tagit fram.

  Över hälften av morden skedde i Latinamerika, men även i asiatiska länder som Filippinerna och Indien ökar antalet mördade aktivister.

  De som protesterar eller på andra sätt kämpat mot storföretag utsätter sig för särskilt stora risker. Flest mordfall kopplas till engagemang riktat mot jordbruksföretag, gruvföretag och företag som sysslat med förnyelsebar energi, i den ordningen.

  Ett grundproblem som pekas ut i rapporten är att stora företag investerar i lokalsamhällen utan deras medgivande, utan att ta hänsyn till de boendes intressen och på sätt som riskerar att skapa eller förstärka redan existerande konflikter. 

  Att våldet sedan kan begås bygger till hög grad på bristande rättssystem, korruption och andra strukturella problem i värdländerna.

  Mord är såklart den mest extrema konsekvensen som följer på social aktivism i dessa länder och föregås nästan alltid av arresteringar, stämningsansökningar, misshandel, hot om våld och/eller andra former av trakasserier.

  I rapporten har Swewatch inkluderat utdrag ur intervjuer med utsatta aktivister, varav flera har tvingats gå i exil. En av dem är Milena Florez, en colombiansk aktivist från Rörelsen för Levande Floder. Hon säger att situationen för aktivister i hennes region försämrats sedan fredsavtalet slutits i landet.

  – Många av mina kollegor har blivit mördade, berättar hon.

  – Det känns så sorgligt. Vi försöker försvara naturen som tillhör oss alla och de hotar oss bara för att vi säger sanningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.