Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Näringsministern kritiserar Vattenfalls kolkraftsinvesteringar

  Annie Lööf menar att det statliga bolaget borde satsa på förnybar energi. Men säger samtidigt att det är upp till Vattenfalls styrelse, inte regeringen, att besluta om detta.

  I en intervju med Svenska Dagbladet ger Annie Lööf, näringsminister och partiledare för Centerpartiet, sin syn på Vattenfalls investeringar.

  Om bolagets planer på att undersöka möjligheterna för ny kärnkraft i Sverige säger Lööf:

  – Jag tycker att det är kortsiktigt. Man borde hellre satsa på förnybar energi, men det ligger inom ramen för uppgörelsen.

  Om de nya kolkraftverken som Vattenfall bygger i Tyskland säger Lööf att de aldrig borde öppnas:

  – Som Centerpartiledare kan jag definitivt säga det. I ljuset av att Vattenfall ska vara ledande i den gröna omställningen är det anmärkningsvärt att man ändå gör storinvesteringar i Europa. Det är en smutsig elkälla som vi ska fasa ut och inte satsa mer på.

  Näringsministern och centerpartiledaren förklarar för Svenska Dagbladet att ansvaret för investeringarna dock ligger hos Vattenfalls styrelse, inte hos regeringen.

  – Som miljöengagerad partiledare ställer jag ganska många frågor om de investeringar som Vattenfall gör. Men det här är ett beslut som styrelsen i Vattenfall tar. En regering styr ju inte investeringarna.

  Läs också:
  Finansmarknadsministern om Vattenfall: ”den största miljöboven i Sveriges historia”
  Lena Ek missnöjd med Vattenfalls planer på nya kolgruvor: ”Det passar inte”
  Reinfeldt: ”Jag är inte chef för Vattenfall”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.