Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Myndighetsföreträdare som ansvarat för Kallakärendet kan ha varit jäviga, avslöjar DN. Nu KU-anmäler Miljöpartiet regeringens hantering av ärendet.

  Stridigheterna kring planerna på järnmalmsgruvan i Gallók (Kallak) har pågått länge. Flera instanser, som Länsstyrelsen och FN-organet Unesco, har sagt nej till etableringen av oro för miljö och rennäring. Förra veckan meddelade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) att gruvbolaget Beowulf Mining får grönt ljus från regeringen.

  Men enligt DN kan beslutet ha kantats av oegentligheter, bland annat genom att ansvariga handläggaren på regeringskansliet varit misstänkt jävig. Dessutom har chefer vid SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) – som är ansvarig myndighet för gruvor – uttryckt stöd för gruvetableringen på sociala medier. Ännu en anställd vid SGU har bjudits på resa till Alperna av ett konsortium där gruvbolaget Beowulf Mining ingår.

  Som reaktion på avslöjandet anmäler nu Miljöpartiet näringsministern till Konstitutionsutskottet.

  SMB har tidigare rapporterat om hur Beowulf Mining drivit hård lobbyism för att få igenom Kallak. I januari tvingades länsrådet på Länsstyrelsen i Norrbotten sluta på grund av påtryckningarna. Det blev också nyligen känt att gruvbolaget har kopplingar till ett skatteparadis och saknar finansiering för att driva gruvan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.