Nationell samordnare tror Sverige kan vara fossilfritt 2030
Det finns massor av engagerade aktörer som vill snabba på klimatarbetet, säger Svante Axelsson till Supermiljöbloggen.
Regeringen meddelade i fredags att Svante Axelsson blir nationell samordnare för initiativet Fossilfritt Sverige. Han tillträder sitt uppdrag den 1 september i år.
Efter 16 år som Naturskyddsföreningens generalsekreterare meddelade Svante Axelsson nyligen att han planerar att sluta på denna position i augusti. Det har sedan dess spekulerats en hel del om vad han ska göra förutom att skriva en bok och gästforska på Linköpings universitet. Och nu är det alltså klart vad Svante Axelsson ska göra, i alla fall fram tills i slutet av 2018.
Som samordnaren för Fossilfritt Sverige ska han tillsammans med de 170 aktörerna från näringsliv, kommuner, regioner och organisationer som hittills ingår i initiativet ta fram planer som leder mot ökad fossilfrihet.
I direktivet (pdf) står:
Samordnaren ska synliggöra och främja aktörernas arbete för ett fossilfritt Sverige. Samordnaren ska tillhandahålla en plattform för dialog och samarbete, såväl mellan aktörerna och regeringen som mellan aktörerna. Samordnaren ska också göra aktörernas arbete synligt, utmanande och inspirerande för andra. Det ingår vidare i samordnarens uppgifter att vid behov etablera en dialog även med aktörer som i dag inte ingår i initiativet.
Idén till initiativet kommer delvis från professor Johan Rockström som förra året i samband med sitt Sommar i P1 föreslog att Sverige behövde en ny vision, ett mål om att bli världens första fossilfria välfärdsnation, med siktet inställt på år 2030. I samband med detta inledde Supermiljöbloggen en artikelserie om detta förslag där olika aktörer fick resonera fritt kring hur de såg på en sådan målsättning. När Svante Axelsson fick frågan svarade han bland annat:
– Jag gillar det verkligen! Naturskyddsföreningen anser att Sverige ska ha ”noll” till 2030, EU ”noll” till 2040 och världen ”noll” till 2050 för att vi ska ha en god chans att komma under två grader globalt.
Supermiljöbloggen mötte Svante Axelsson i Almedalen på fredagsmorgonen när hans nya jobb just presenterats på en presskonferens och passade på att fråga honom om han fortfarande håller fast vid detta.
– Jag kommer inte byta åsikt bara för att jag byter jobb. Jag tror fortfarande att det är möjligt och jag tycker absolut man ska sikta på det. Jag har sagt hela tiden att Miljömålsberedningens uppgörelse är ett golv. Nu gäller det att jobba intensivt så att de målen övertrumfas med råge. Det finns massor av engagerade aktörer som vill snabba på det här. Och med klimatmålen har vi sett att det brukar gå mycket snabbare än vad man först tror.
Vilken fråga kommer du börja med att ta dig an?
– Jag måste lyssna mycket nu, och höra vad exempelvis kommuner och företag anser är klokast att starta med. Men det skulle kanske inte komma som någon överraskning om många tycker att trafiken är en av de viktigaste pusselbitarna.
I initiativet Fossilfritt Sverige ingår det också att utmana andra länder ”att delta i racet om att bli fossilfritt”, något som är intressant med tanke på den debatt som varit om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Svante Axelsson och Naturskyddsföreningen uppmanade nyligen regeringen att låta Vattenfall behålla ägandet i det tyska brunkolet och i samarbete med den tyska staten avveckla verksamheten. När regeringen i förra veckan meddelade att Vattenfall i stället får lov att sälja kolkraftverken med tillhörande dagbrott till det tjeckiska energibolaget EPH, ett bolag som hoppas på en renässans för brunkolet i Europa, kommenterade Svante Axelsson saken så här i ett pressmeddelande:
– Jag är oerhört besviken på att regeringen missar denna chans att visa världen att man tar ansvar genom att underlätta energiomställningen i Tyskland, som sannolikt är det viktigaste klimatprojektet i världen nu.
Är det så att vi har en situation nu där regeringen tillåter Vattenfall att sälja brunkolsverksamheten, vilket beräknas ske den 31 augusti, och där du sedan får i uppgift att från och med 1 september utmana Tyskland att bli fossilfritt?
-Ja, så kan man väl säga.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till