Nu får svenska kor äta GMO-foder – trots miljörisker och skeptiska konsumenter

Det är branschorganisationen LRF Mjölk som lyfter policyn om att svenska kossor inte får äta genmodifierat kraftfoder.
LRF Mjölk hävdar att policyn kan vara oförenlig med konkurrensrätten, och att den hävs för att slippa eventuella handelsproblem i framtiden. Inköparna måste betala en särskild premie för GMO-fritt foder. Den premien höjdes nyligen, vilket skulle kunna påverka konkurrensen till nackdel för de svenska mjölkbönderna, eftersom deras kostnader blir högre. Enligt Ulf Claesson på Falköpings Mejeri hade situationen enkelt kunnat undvikas:
– Vi är starkt kritiska till foderindustrin som inte tecknade avtal om inköp av GMO-fri soja redan tidigt i höstas när vi efter omfattande diskussioner bestämt att hålla fast vid GMO-fritt. Då var premien hälften mot i dag, säger Claesson till tidningen Land.
Naturskyddsföreningens ordförande är också mycket kritisk till beslutet, och menar att det går tvärt emot vad svenska konsumenter efterfrågar eftersom det innebär större miljörisker:
– Det finns två utvecklingsvägar för svenskt jordbruk, som jag ser det. Den ena, som konsumenten uppskattar allt mer, handlar om en ökad miljöanpassning och ekologisk produktion, den andra om att öka miljöriskerna med mer insatsmedel. Nu väljer man alltså den väg som innebär minskad miljöanpassning, säger han i en intervju med Sveriges Radio.
Arla samt flera mindre mejerier, däribland Falköpings Mejeri, kommer tills vidare att fortsätta att kräva att bönderna ger korna GMO-fritt foder. Enligt tidningen Land har dock Arla Food varit en central aktör för att lyfta policyn. De har mjölkproduktion i flera länder, och Sverige är det enda land som inte har tillåtit genmodifierad soja och majs i fodret.
De dokumenterade riskerna med GMO gäller främst sättet som grödorna odlas på, i enorma monokulturer och med mycket gifter. Grödorna har manipulerats för att vara resistenta mot bekämpningsmedlen, som därför kan användas flitigt. Brasilien är världens största exportör, och mark avverkas hela tiden i Amazonas regnskogar för att göra plats till plantagen.
Kor i ekologisk produktion kommer fortfarande inte att äta genmodifierad mat. De äter dessutom mindre soja och majs i allmänhet, eftersom de äter mer av de för kor naturliga grovfodren hö och ensilage.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till