Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu ska världens ondaste företag röstas fram

  Oljebolaget Shell är ett av företagen som kan ta hem priset ingen gärna vill ha. Omröstning i tävlingen the Public Eye Awards pågår fram till 23 januari.

  Foto: Anders Hellberg

  Miljöförstöring, maffiametoder och brott mot mänskliga rättigheter är närmast business as usual för många företag. Organisationerna Berne Declaration och Greenpeace brukar varje år i anslutning till det ekonomiska forumet i Davos i slutet av januari dela ut priset the Public Eye Awards till det företag som skött sig allra värst under året som gått.

  Efter att nomineringsprocessen nu är avklarad står valet i år mellan följande sju företag.

  Shell: Det första oljebolag som öppnat upp för storskalig exploatering uppe i Arktis.

  Coal India: Hade 205 arbetare som dog härom året i företagets gruvor. Inte mindre än 239 av gruvorna saknar dessutom miljötillstånd.

  Repower: Schweiziskt energibolaget som, trots enormt motstånd från den lokala befolkningen, bygger ett nytt kolkraftverk i Kalabrien i Italien.

  Goldman Sachs:Tog ut enorma summor för att gömma undan Greklands skulder, något som till slut bidrog till att ruinera landet.

  G4S:Världens största privata säkerhetsfirma som varit inblandad i mängder av brott mot de mänskliga rättigheterna.

  Alstom: Den franska energi- och transportjätten har åkt på mängder av böter men fortsätter ändå att systematiskt muta politiker för att säkerställa affärskontrakt.

  Lonmin:Sydafrikanskt gruvbolag som såg till att polis och armé avbröt en strejk, något som resulterade i 44 dödsfall.

  Hittills är det Goldman Sachs, tätt följt av Shell, som ser ut att ha störst chans att ta hem det famösa priset. Omröstningen, som är öppen för allmänheten, pågår för fullt fram till 23 januari. Här kan du rösta och läsa mer om företagen som nominerats.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.