Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya gränsvärden för kväveoxidutsläpp från fartyg på Östersjön föreslås

  HELCOM, samarbetsorganisationen för de länder som skrivit under Helsingforskonventionen om skydd av Östersjöns marina miljö, har lämnat in en ansökan till den internationella sjöfartsorganisationen, IMO, om att få utse Östersjön till ett s.k. utsläppskontroll område (ECA; Emissions Control Area) för kväveoxider. Ett ECA är ett område där det ställs extra höga krav på begränsningar av utsläpp från fartygstrafiken för att skydda den lokala eller regionala miljön. Östersjön har redan utsetts till ECA för svaveloxider (SECA) och föreslås alltså nu också bli  utsläppskontrollområde även för kväveoxider (NECA).
  Förslaget måste godkännas av de länder som skrivit under den internationella konventionen för att förebygga utsläpp från fartyg (MARPOL). Om det blir verklighet skulle utsläppen av kväve från fartyg till Östersjön kunna reduceras med upp till 60% av 2007 års nivå. En kraftig reduktion av kväveutsläppen är nödvändig för att bekämpa övergödningen i Östersjön.

  HELCOM_area_50dpi.jpg

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.