Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nya rön: Fler pandemier med fortsatt exploatering

    Miljöpåverkan, industriell djurproduktion och minskad biologisk mångfald ökar risken för fler framtida pandemier. Det visar två nya studier.

    Ett forskarteam från University College of London har publicerat en studie som visar att utbrott av nya sjukdomar från djur till människor, så kallade zoonoser, har ökat sedan 1980. Ytterligare en studie från 2020 från The Royal Society visar även att industriella proportioner av boskap samt exploatering av vilda djur ökar risken för framtida zoonoser.

    Siffrorna presenterade i dessa två studier har gett underlag för en populär hypotes: Det industrialiserade samhället och en ökad population av människor är en bidragande faktor till spridningen och omfattningen av Covid-19. Kate Jones, som ledde den tidigare publicerade studien, menar att människans exploatering av vår planet har en direkt koppling till sjukdomsspridningen. Överföringen av sjukdomar från djur till människor ”är en gömd kostnad av ekonomisk tillväxt”, säger hon till The Guardian. Och många forskare står vid hennes sida.

    Vi är i en period av kroniskt nödläge. Sjukdomar sprids snabbare än någonsin, vilket betyder att vi måste agera snabbare. Det kommer krävas investeringar, förändringar i vårt beteende och att vi lyssnar på människor från samhällets alla nivåer, menar Brian Bird, virusforskare vid University of California.

    Enligt den senare studien krävs omfattande systemförändringar för att vända trenden, internationellt samarbete och sist men inte minst: En jämnare fördelning av resurser. Utvecklingsländer där livsmedelsindustrin har mycket lite eller ingen reglering från myndigheterna är en stor potentiell smittorisk.

    Tillgång till rent vatten, bättre sanitära anläggningar, sjukvård och utbildning är därför avgörande för att förhindra framtida zoonoser. Men det absolut viktigaste är att ställa om till ett mer resilient samhälle som inte låter ekonomin växa på miljöns bekostnad.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.