Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nyupptäckta gaser hotar ozonlagret

    Forskare har upptäckt fyra nya gaser som bryter ner ozonlagret. De har alla en sak gemensamt: Det är vi människor som släpper ut dem.
    Gaserna upptäcktes av forskare från University of East Anglia. Två av dessa gaser ökar oroväckande snabbt i atmosfären. Teamet efterlyser därför åtgärder för att ta reda på vad som orsakar utsläppen:
    – Vi vet inte varifrån dessa gaser kommer, och det borde utredas. Möjliga källor kan vara kemikalier som används för att producera bekämpningsmedel mot insekter, samt lösningsmedel som används för att rengöra elektronik, säger Dr. Johannes Laube, ledare för forskningsteamet i en kommentar till brittiska BBC.
    Ozonlagret är beläget på 15 till 30 kilometers höjd i atmosfären, och skyddar oss ifrån skadliga UV-strålar. UV-strålarna ger oss människor cancer och påverkar djurs reproduktivitet. 1985 upptäcktes ett stort hål i ozonlagret över Antarktis. Orsaken spårades snabbt till utsläpp av CFC-gaser, som användes i kylsystem och i hygienprodukter i sprayform. Upptäckten resulterade i att användningen av dessa ämnen reglerades under Montrealprotokollet 1987, ett positivt exempel på snabbt internationellt agerande för att lösa ett miljöproblem. 2010 förbjöds komponenterna helt i hela världen.
    Tre av de nyupptäckta gaserna hör till typen CFC. Piers Forster, professor på University of Leeds säger till BBC:
    – Av de fyra identifierade sorterna är CFC-113a den mest oroande eftersom det rör sig om små men växande utsläpp, möjligen från ett insektsmedel inom jordbruket. Vi måste hitta det och ta det ur produktion.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.