Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ökad befolkning största orsaken till ökade utsläpp

  Snabb befolkningstillväxt i Afrika skapar lägre utsläpp än måttlig tillväxt i den rika världen – men måste diskuteras ändå. Foto: jozuadouglas från Pixabay

  Ökad befolkning är den främsta orsaken till ökade utsläpp av växthusgaser. Det gäller även industriländer som har relativt låg befolkningsökning. Det visar forskning vid Linnéuniversitetet, där 30 års utsläppsdata studerats.

  I debatten har den oftast mycket måttliga ökningen av invånarantalet i rika industriländer spelats ned som faktor för utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Men i en studie vid Linnéuniversitetet i Växjö framhålls att befolkningsökning spelar stor roll för utsläppen.

  Forskaren bakom studien, professor Giangiacomo Bravo, undersökte utsläppsdata under en 30-årsperiod i ett antal länder. Länderna delades in i fyra olika inkomstgrupper enligt Världsbankens klassificering.

  Enligt studien visar det sig att utsläppsminskningar som gjordes i de rika länderna tack vare teknikutveckling, effektiviseringar och liknande i hög grad åts upp av befolkningsökning – även om denna var måttlig.

  Länder i de lägre inkomstgrupperna bidrog i väsentligt lägre grad till koldioxidutsläpp, jämfört med rikare länder. Men en ökande befolkning skapade ändå i sig ökade utsläpp. Även om inte välståndet ökade påtagligt.

  Enligt professor Bravo måste befolkningsökning, och inte bara ökning av det allmänna välståndet, räknas med som en viktig faktor i klimatarbetet:

  Vår grundliga analys tyder på att strategier för begränsning av klimatförändringar bör inrikta sig även på befolkningsfrågan, vid sidan av konsumtion per capita och tekniska innovationer. Det behövs en övergripande strategi för lösa problemen, säger han till forskning.se.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.