(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Olje- och energiministern vill borra i Lofoten

Foto: Ayla87

I mars 2011 skrev Supermiljöbloggen om att miljörörelsen i Norge lyckats stoppa oljeborrning i Lofoten, Vesterålen och Senja. Detta sågs då som en historisk seger för den norska miljörörelsen. Nu är debatten på väg att hetta till igen.

Uttalandet från olje- och energiministern retar upp miljörörelsen i Norge och ledaren för Natur och Ungdom, Silje Lundberg säger att de ska göra allt för att stoppa honom. Hon påpekar dessutom att detta visar på en spricka i regeringen och undrar var Norges statsminister egentligen tycker om saken.Redan i segerruset 2011 diskuterade miljörörelsen att det var en tillfällig seger och att mycket fortfarande var osäkert. Norges röd-gröna regering har bestämt att inte borra efter olja i Lofoten, Vesterålen och Senja under nuvarande mandatperiod (det är riksdagsval i Norge hösten 2013) men nu öppnar olje- och energiminister Ola Borten Moe för att öppna upp för borrning i Lofoten redan i år. Den typ av borrning som Borten Moe vill öppna upp för är så kallad leteborrning alltså att borra för att se om det går att hitta olja i området. Med detta går Borte Moe emot regeringens politik.

Hadde jeg vært Jens Stoltenberg nå ville jeg blitt ganske sur. Borten Moe sine uttalelser bryter ikke bare med Regjeringens politikk, det viser at han driter i kunnskapen som resten av Regjeringen har vært så opptatt av å få på bordet, säger Lundberg.

Vi får hoppas att Ola Broten Moe inte får bestämma över oljeborrningen och att de norska hjältarna från 2011 såsom Folkeaksjonen och Natur och ungdom lyckas lika bra med sina protester som förra gången.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.