Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Olje- och energiministern vill borra i Lofoten

  I mars 2011 skrev Supermiljöbloggen om att miljörörelsen i Norge lyckats stoppa oljeborrning i Lofoten, Vesterålen och Senja. Detta sågs då som en historisk seger för den norska miljörörelsen. Nu är debatten på väg att hetta till igen.

  Uttalandet från olje- och energiministern retar upp miljörörelsen i Norge och ledaren för Natur och Ungdom, Silje Lundberg säger att de ska göra allt för att stoppa honom. Hon påpekar dessutom att detta visar på en spricka i regeringen och undrar var Norges statsminister egentligen tycker om saken.Redan i segerruset 2011 diskuterade miljörörelsen att det var en tillfällig seger och att mycket fortfarande var osäkert. Norges röd-gröna regering har bestämt att inte borra efter olja i Lofoten, Vesterålen och Senja under nuvarande mandatperiod (det är riksdagsval i Norge hösten 2013) men nu öppnar olje- och energiminister Ola Borten Moe för att öppna upp för borrning i Lofoten redan i år. Den typ av borrning som Borten Moe vill öppna upp för är så kallad leteborrning alltså att borra för att se om det går att hitta olja i området. Med detta går Borte Moe emot regeringens politik.

  Hadde jeg vært Jens Stoltenberg nå ville jeg blitt ganske sur. Borten Moe sine uttalelser bryter ikke bare med Regjeringens politikk, det viser at han driter i kunnskapen som resten av Regjeringen har vært så opptatt av å få på bordet, säger Lundberg.

  Vi får hoppas att Ola Broten Moe inte får bestämma över oljeborrningen och att de norska hjältarna från 2011 såsom Folkeaksjonen och Natur och ungdom lyckas lika bra med sina protester som förra gången.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.