(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

SMB påsktipsar!

Foto: Mindmatrix @ flickr

Under påsken är maten jätteviktig. Inte bara för den traditionella högtiden, utan också för miljön. Små val kan göra stor skillnad. Att välja MSC-, KRAV- och Fairtrade-certifierade produkter och se till att inte kasta mat tar dig en god bit på vägen.

Certifierat godis
Palmolja har diskuterats mycket den senaste tiden och är en viktig fråga under påskens godisätande. I mycket av godiset används palmolja som produceras under tvivelaktiga förhållanden bland annat i Indonesien och Malaysia. Ofta huggs regnskog ner för att ge plats åt plantagerna vilket både påverkar biodiversitet, klimat och lokalinvånare negativt. Om du köper godis certifierat av Fairtrade gynnar du inte den dåliga palmoljan.

Fisken
Även fisket har en bra certifiering att leta efter. Om du väljer MSC-märkta fiskar är du garanterad att det kommer från ett hållbart fiske med minimal påverkan på miljö och klimat. Även KRAV och ASC är märkningar du kan kika efter. Ålen bör däremot alltid undvikas då den är utrotningshotad.

Ägg och kött
För hönornas skull bör ni köpa KRAV-märkta ägg och för miljöns skull bör ni undvika kött. Lamm är bland de största klimatbovarna vi har på matbordet, men också speciellt under våren då fodret är mer klimatbelastande.

En av de viktigaste sakerna för miljön är att minska svinnet. Köp inte mat du inte äter, förvara maten rätt och ta hand om rester.

Resor
Det kan under påskhelgen vara dyrt och krångligt att ta sig någonstans utan bil. Det finns däremot trevliga alternativ där samåkning blir större och större. #Skjutsgruppen har startat en facebooksida som fokuserar på samåkning under påsken och det finns även bland annat www.samakning.se och www.bilplats.se.

3840663979_c5c02570c9

Glad påsk från oss på SMB!

 

Mer läsning:

SMBs matföljetong – Sammanfattning
Djursnälla påskrecept
Naturskyddsföreningens påsktips

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.