Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Politisk strid om skogsskydd

  Nu varnas för att Sverige inte kommer klara att skydda den biologiska mångfalden i skogen.

  Sveriges Radios Ekot rapporterar att de sju partier som ingår i Miljömålsberedningen inte har kunnat komma överens om hur mycket skog som behöver skyddas de kommande åren. Beredningen har haft regeringens uppdrag (pdf) att föreslå vad som måste till för att Sverige ska nå ”de miljökvalitetsmål som är kopplade till en långsiktigt hållbar markanvändning”.

  Ett delbetänkande ska om några dagar överlämnas till miljöminister Lena Ek (C). Men redan nu står det alltså klart att partierna inte har lyckats komma överens då det gäller frågan om skogsskydd.

  Till Ekot kommenterar Roger Tiefensee (C) saken så här:

  – Jag tycker att vi andra partier har en bra avvägning mellan miljömål och skydd å ena sidan och möjligheter att bedriva skogsbruk för att Miljömålsberedningen ska ju titta på alla miljömålen och har vi mindre omfattning av skogsbruk så att vi får mindre biobränsle från skogen till exempel, då har vi svårare att nå klimatmål och Miljömålsberedningen ska titta på alla miljömål.

  Helena Leander (MP) som Ekot också har pratat med, är däremot kritisk till förslaget.

  – En av de stora bristerna i skogsbruket i dag är att det finns för få skyddade skogar, viktiga livsmiljöer, de sista spillrorna av naturskogar som ännu inte avverkats, som är hem för många hotade arter. Och med den skyddstakt som föreslås i det här betänkandet, så kommer vi inte att kunna skydda de skogar vi behöver skydda.

  Även Naturskyddsföreningen menar att det som Miljömålsberedningen kommit fram till är ”alldeles för svagt”.

  – Förslaget leder inte till det skydd som krävs för att klara den biologiska mångfalden, våra miljömål eller internationella åtaganden inom FN-systemet, säger vice ordförande Karin Åström i ett pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra