← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Regeringen vill se större utsläppsminskningar på hemmaplan

Foto: Vattenfall

Men fortsatt oklart hur mycket internationella utsläppskrediter som Sverige ska använda för att nå målet till år 2020.

I går var det klimatdebatt i riksdagen mellan ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet. Bland annat berättade Matilda Ernkrans (S), ordförande för utskottet, hur regeringen ser på det mål som riksdagen beslutade om under den förra mandatperioden, att Sverige år 2020 ska ha minskat utsläppen med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer:

– Jag vill klargöra en sak som ibland är förvirrande i debatten. Riksdagens beslut 2009 innebar att regeringen fick möjlighet att använda så kallade internationella krediter till hjälp för att nå klimatmålet, men riksdagen satte ingen gräns för hur mycket eller för hur lite. Beslutet innebär bara en möjlighet att göra så. Den tidigare borgerliga alliansregeringen bedömde att en tredjedel av minskningen, det vill säga 13 procent, skulle ske med internationella krediter, alltså utsläppsminskningar i andra länder som Sverige har betalat för, och att de skulle räknas in i det inhemska utsläppsåtagandet.

– Den nya socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen gör nu en annan bedömning. Det framgår bland annat av vårpropositionen att regeringen tänker nå målet genom ökade nationella insatser. Ansvarig minister, klimat- och miljöminister Åsa Romson, sa redan i november i en debatt här i riksdagen att regeringens grundläggande princip är att klimatmål ska nås genom inhemska utsläppsminskningar.

Fortsatt är det dock oklart hur stor del av målet som ska ske i Sverige.

Dagens kommentar stod annars Moderaternas Johan Hultberg för, som gladdes åt att även Sverigedemokraterna nu menar att klimatutmaningen är ett problem att ta på allvar och en utmaning att möta:

– Tidigare när man har läst Sverigedemokraternas klimatpolitik har det varit ganska snabbt gjort. Det har varit skrivningar som har rymts på en post-it-lapp ungefär. Men inför den här debatten krävdes det faktiskt lite mer läsning. Det krävdes faktiskt att jag valde dubbelsidig utskrift för att få plats med Sverigedemokraternas samlade klimatpolitik.

__
Läs också:
Vad har Sverige för klimatmål till år 2020? – SMB reder ut
David Kihlberg, Naturskyddsföreningen: ”Fortsatt otydlighet i klimatpolitiken”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra