Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringskifte på Grönland = ny spelplan för gruvindustrin?

  Grönland har nyss hållit parlamentsval, en viktig fråga inför valet var utländska företags tillgång till landets naturresurser.

  The Guardian rapporterar att resultatet i tisdagens parlamentsval på Grönland kan förändra förutsättningarna för de företag som vill exploatera landets olje- och mineraltillgångar. Valresultatet innebar att socialdemokratiska Siumut tog platsen som största parti och regeringsbildare ifrån vänterpartiet Inuit Ataqatigiit.

  Siumuts partiledare Aleqa Hammond menar att hemlighetsmakeriet kring de olika gruvprojekten var en av de faktorer som avgjorde valet. Partiet gick till val bland annat på att se till att lägga högre skatter utländska företag som exploaterar landets resurser och Hammond har sagt att landet ”…bör samarbeta med länder som delar våra värderingar vad gäller mänskliga rättigheter…”. Å andra sidan är partiet också en stor förespråkare för större grönländsk självständighet vilket är ett projekt som antagligen kräver en hel del utländska investeringar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.