(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Rekordstort förtroende för MP i klimatfrågan

Åsa Romson & Gustav Fridolin,
Språkrör för Miljöpartiet
Foto: Hållbarhetsbloggen

PR-byrån Westander har sedan 2009 genom SIFO-undersökningar kartlagt väljarnas förtroende för de olika svenska partierna i klimatfrågan. Idag publicerades den senaste upplagan av undersökningen och i den når Miljöpartiet en ny rekordnotering. Samtidigt når Alliansen en ny bottennotering.

Miljöpartiet har överlägset störst förtroende då 46 % av de tillfrågade valde partiet. Det är den högsta noteringen någonsin i en sådan mätning. Den tidigare toppnoteringen var 44 % i juni 2009, även då var det MP som fick högst förtroende.

Den största förloraren denna undersökning var Centerpartiet som trots försök att profilera sig själva som ett grönt parti inte nått väljarkåren. Partiet halverar sitt förtroende till 4 %, partiets lägsta notering någonsin. Trots detta har partiet fjärde högst förtroende och trumfas endast av MP, Socialdemokraterna (9 % vilket innebär en ny toppnotering för S) och Moderaterna (6 %). Därefter följer Folkpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som alla har störst förtroende hos 1 % av de tillfrågade. 0 % av de tillfrågade hade högst förtroende för Sverigedemokraterna.

Annie Lööf (C) har inte lyckats nå
väljarna i klimatfrågorna.

Om Miljöpartiet var den största vinnaren i undersökningen så var de fyra allianspartierna de stora förlorarna. Samtliga allianspartier tangerade en tidigare bottennotering eller fick lägre siffror än de tidigare fått.

32 % av de tillfrågade visste inte vilket parti de hade störst förtroende för.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.