(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Så kan du minska din energiförbrukning hemma

Foto: "The iOS family pile (2012)" by Blake Patterson - Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Enligt en ny amerikansk studie kan produkter med stand-by-läge stå för en fjärdedel av din energiförbrukning. Men det finns energismarta alternativ.

Samtidigt som nya produkter blir allt energismartare, så tar vi hem allt mer elektronik som alla kräver sin sladd. Tidigare mekaniska produkter, som inte kräver så mycket elektricitet, förnyas och blir allt mer digitala. Produkter kan få digitala displayer eller möjlighet att koppla upp sig mot internet.

Men det finns alternativ till de nya digitala kontrollerna som är mer energismarta.

– Det här är inte raketvetenskap, säger studiens författare Pierre Delforge som är ordförande i Natural Resources Defense Counsil i USA.

Det som betyder mest för att kunna spara energi är att produkten i sig använder mindre energi enligt Delforge, och han råder konsumenter att kräva mer effektiva produkter och tuffare energisparprogram.

De värsta energitjuvarna är boxar för kabel eller digital TV, batteriladdare, mikrougnars standbyläge (särskilt om knappar och display är digitala) och spelkonsoler.

Enkla knep för att minska din egen förbrukning

 • Dra ur sladden eller slå av strömmen till apparater som du inte använder, eller som du använder sällan. Till exempel den extra dvd-spelaren i gästrummet, skrivaren eller värmepannan sommartid.
 • Använd grenuttag med strömbrytare, eller installera strömbrytare centralt så du kan slå av grupper av eluttag.
 • Installera en timer till uttag i köket eller om du har en handdukstork i badrummet till exempel. Timern slår av strömmen från uttaget efter en viss tid, så kaffebryggaren inte står på längre än nödvändigt. Det kan också vara en god idé att sätta in en timer till belysning, kanske för nattlampan i barnrummet eller adventsbelysningen. Då behöver man inte komma ihåg att slå av lampan.
 • Se över energisparinställningarna i datorn och TV-apparater. Datorn kan gå i viloläge efter viss tid av inaktivitet, men allra bäst är att helt stänga av datorn när den inte används. Bärbara datorer behöver bara ha sladden i väggen när de laddas. För TV:n finns ofta en snabbstart-funktion, men om den drar mer än några watt när den är avstängd är det bättre att stänga av helt. Det brukar gå att stänga av snabbstartfunktionen i TV:ns inställningar.
 • När du ska köpa ett nytt kylskåp, köp då ett energisnålt skåp som är märkt med ett stort A och många plustecken, som är en energimärkning. Se upp med finesser som digital display.

Energimyndigheten har flera energispartips för hemmet, och i Naturskyddsföreningens nya webbtjänst Smergymeter kan hjälpa dig att använda energin mer effektivt, samt att skryta enkelt om det i sociala medier.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.