Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Elpriserna har sjunkit, något som uppmärksammats stort i media de senaste dagarna. Orsakerna till de lägre elpriserna är flera, men vindkraft har pekats ut som den mest signifikanta. 

  Skyhöga elpriser i såväl Sverige som i resterande Europa har sannolikt inte undgått någon i år. Positivt är dock att trenden ser ut att, åtminstone tillfälligt, ha vänt: elpriserna har gått ner.

  Enligt experter finns det flera orsaker till det här. Exempelvis har flera länder i Europa lyckats fylla sina gaslager och exporten av el till Europa har tillfälligt legat nere. Emellertid, huvudorsaken tycks vara vindkraft.

  Kärnkraft vs. vindkraft 

  Valrörelsen handlade till stor del om hur kärnkraft skulle vara svaret på energikrisen. Nu visar en simulering utförd av forskningsinstitutet Energiforsk att det snarare är vindkraft som skulle kunna bidra till ett lägre elpris. 

  Simuleringen visade visserligen att nedstängda Ringhals 1 och 2 hade kunnat sänka elpriset med 30-45 procent om de fortfarande varit i drift. Den visade dock även att ny havsbaserad vindkraftpark i södra Sverige skulle ha kunnat ge uppemot ett 50-procentigt lägre pris.

  Även andra experter har jämfört kärnkraft med vindkraft:

  Just nu i Sverige produceras det ungefär 8 000 MW (megawatt) vindkraft i snitt, vilket kan jämföras med knappt 5 000 MW kärnkraft just nu. Det har installerats väldigt mycket vindkraft de senaste åren. När det blåser mycket blir det hög vindkraftsproduktion, nästan lika hög som den samlade vatten- och kärnkraften, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultföretaget Merlin och Metis, till Aftonbladet

  Vindkraft bidrar till att vattenkraft kan sparas

  Vindkraften är inte bara bra för att generera mycket energi, den ger även fördelen att vattenkraft kan sparas

  Det hänger samman med att om det inte finns ett lika stort behov av vattenkraft kan man hålla kvar vatten i dammarna. Det kvarhållna vattnet kan sedan användas för att generera vattenkraft när det blåser mindre och vindkraften minskar i effektivitet. 

  Spara på elen – också viktig åtgärd

  En annan föreslagen åtgärd för att få ner elpriset är att privatpersoner och företag ska spara på elen. 

  Aldrig någonsin har det varit viktigare än nu med hur vi konsumenter agerar. Att använda den el vi har, i varje hem och företag, på ett effektivt sätt, är viktigt eftersom en minskad elkonsumtion pressar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning. 

  Att hushålla med resurserna är dessutom i linje med en hållbar konsumtion.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.