Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Snart blir det dyrare att köpa miljöfarliga produkter

  Foto: Public domain

  I syfte att minska förekomsten av farliga ämnen i människors hemmiljö lade regeringen i mars 2015 fram ett förslag på att farliga kemikalier ska beskattas. Ett steg längre i processen presenteras, efter betänkande och remissbehandling, nu förslaget med vissa förenklade kompletteringar. 

  Enligt en kontroll av Kemikalieinspektionen innehåller fyra av tio elektronikprodukter förbjudna ämnen potentiellt farliga för både människor och miljö. Förutom elektronik kan också leksaker och kläder innehålla de miljöfarliga ämnen som kan komma att beskattas. Går förslaget igenom blir dessa miljöfarliga varor dyrare, som exempel 25 kronor dyrare för en telefon och 300 kronor dyrare för ett kylskåp. Regeringen förväntar att kemikaliebeskattningen kommer dra in runt två miljarder kronor.

  I det ursprungliga förslaget föreslogs att en särskild mätmetod skulle användas för att avgöra om ett ämne är additivt eller reaktivt tillsatt. Nu avses den föreslagna skattelagen istället kompletteras med en lista över hur de vanligaste förekommande brom-, klor- och fosforföreningarna normalt tillsätts, vilket ska förenkla processen avsevärt.

  I betänkadet rekommenderas också en ändring av definitionen om yrkesmässig verksamhet i förslaget till lag om skatt på viss elektronik och förslaget till lag om skatt på golvbeläggningsmaterial, väggbeklädnad och takbeklädnad av polymerer av vinylklorid.

  Remissynpunkter gällande övriga delar och eventuella lagändringar till följd av dessa kommer att presenteras i en kommande lagrådsremiss.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.