Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Socialdemokraterna säger nej till mål om 100 procent förnybart

  ”Framtidspartiet misstror framtidens energiteknik”, var en av kommentarerna efter beskedet.

  I förra veckan skrev Supermiljöbloggen om hur Stefan Löfven i sitt installationstal på Socialdemokraternas partikongress förklarade att han vill ”bygga ut den förnybara energin (…) för det skapar både jobb och framtidstro”.

  Vad Löfven vill med kärnkraften framgick dock inte i talet. Men i går när energifrågan kom upp för beslut på Socialdemokraternas kongress gick inte det förslag igenom som sa att målsättningen ska vara 100 procent förnybar energi till år 2050. I stället behölls de betydligt vagare skrivningarna om att ”all svensk energi kan på sikt komma från förnybara källor” samt att ”kärnkraften kommer att utgöra en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver”.

  Besvikna kommentarer lät inte vänta på sig. På Twitter gick det exempelvis att läsa följande:

  Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen:
  ”Framtidspartiet har på #skongress just beslutat misstro framtidens energiteknik.”

  Isadora Wronski, Greenpeace:
  ”Pinsamt för @socialdemokrat att @Centerpartiet har bättre skrivningar om 100 % förnybart #skongress #sframtid”

  Jan Wärnbäck, WWF:
  ”Hur skapar man ekologiskt hållbar tillväxt utan att vilja ha 100% förnybart? Pysslar S bara med fina ord-leken? #skongress”

   

  Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet, skriver att det uppenbarligen finns ett äkta miljöengagemang i partiet, främst bland kvinnor och bland unga, men där samtidigt Löfvens förflutna som kärnkraftsförespråkare blivit en belastning för partiet i den här frågan.

  Det går inte att både ha kakan och äta upp den. Att säga att man vill fasa ut kärnkraften samtidigt som man kanske vill behålla den.

  Det är inte trovärdigt

   

  Hela den text som rör miljöområdet och som beslutades av kongressen kan läsas här (pdf).

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.