Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Solceller på rulle kan snart bli verklighet

  Framöver kan det bli så vi laddar våra mobiler och datorer.

  Energimyndigheten skriver i dag i ett pressmeddelande att man stödjer forskning vid Linköpings universitet där en ny teknik tas fram för att trycka upp billiga solceller av plast.

  Solceller på rulle tror myndigheten nämligen kan bli mycket intressant framöver, dels då dessa är billiga och går snabbt att tillverka, dels för att de kan användas på helt andra platser än vad vi i dag är vana vid, som på byggnaders fasader, direkt på fönstren eller som markiser och persienner.

  Susanne Karlsson, handläggare på Energimyndighetens teknikavdelning, säger i pressmeddelandet:

  – Ännu har denna teknik inte så hög verkningsgrad, bara några procent, men om priset är lågt är verkningsgraden inte lika avgörande. Dessa solceller kan bli intressanta för flera konsumentprodukter, till exempel för att ladda telefoner och datorer.

  Projektet fick en del uppmärksamhet även tidigare i år, där det bland annat framgick i en artikel i Forskning och framsteg att ”det egentliga målet med forskningen är att skapa förutsättningar för elproduktion i länder som saknar ett fungerade elnät”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.