Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    SSAB ändrar sig om klimatmål – det som sågs som ”önsketänkande” kan vara ”fullt rimligt”

    Foto: Vattenfall

    Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid vill skapa en stålindustri som är fri från koldioxidutsläpp.

    I dag meddelade den svenska ståltillverkaren SSAB att man tillsammans med statliga gruvdriftskoncernen LKAB och energibolaget Vattenfall nu initierar ett projekt för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri.

    ”Projektet skulle innebära ett stort bidrag till ett fossilfritt Sverige” skriver företagen på Dagens industris debattsida.

    SSAB – som under 2015 släppte ut knappt nio miljoner ton koldioxid från produktionen i Norden, där cirka 90 procent generas i företagets anläggningar i Luleå, Oxelösund och finska Brahestad – menar att bolaget är bäst i världen vad gäller koldioxideffektivitet i stålproduktionen. Men SSAB har också konstaterat att det kommer krävas ett teknikskifte för att kunna få ner utsläppen i större skala. I en vitbok (pdf) som bolaget publicerade 2013 skriver man:

    I Sverige tillverkas malmbaserat råjärn av järnmalmspellets i SSAB:s tre masugnar som finns i Luleå och Oxelösund. Framställningen av järn sker genom att järnmalm reduceras med hjälp av kol och koks i masugnarna. Processen ger upphov till koldioxid. Med nuvarande teknik går det inte att producera stål utan att det bildas koldioxid. (…) Försök har genomförts med att reducera järnmalm med ren vätgas. Vätgasen kan framställas med hjälp av elektricitet, men världens framställning av elektricitet är i dag till stor del baserad på kol även om vi i Sverige får det mesta från vatten- och kärnkraft.

    Men det är alltså just vätgas-spåret som SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall nu beslutat att man ska analysera förutsättningarna för. En förstudie ska tas fram till 2017. Blir resultatet positivt planerar bolagen att gå vidare så att ett pilotprojekt finns på plats innan 2024 och en demonstrationsanläggning någon gång mellan 2025-2035.

    För bara några veckor sedan intervjuade Södermanlands Nyheter Klas Lundbergh från SSAB, som sitter med som sakkunnig i Miljömålsberedningen. Han förklarade då att att han inte trodde Miljömålsberedningens förslag till regeringen var realistiskt, om noll i nettoutsläpp och 85 procents faktiska utsläppsminskningar till 2045.

    – Det är lite av ett önsketänkande, jag tror det blir svårt att nå. 75 procent utsläppsminskningar till 2050 hade känts mer möjligt att nå. Men även det förutsätter ny teknik som inte finns i dag, sa Klas Lundbergh till tidningen.

    Men under en pressträff på måndagsmorgonen förklarade Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB, att målet visst kan visa sig vara möjligt att nå.

    – Skulle det här gå att göra i kommersiell skala, då är det fullt rimligt att klara. Jag tycker man ska ha respekt för att det här inte är helt enkelt och att det kräver mycket tid. Men det är klart att skulle vi vara framgångsrika, vilket vi hoppas och tror, då skulle det kunna lösa den frågan, åtminstone för stålindustrins vidkommande.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.