Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stort utrymme för förbättrad återvinning i EU-länderna

  Friends of the Earth Europe släppte nyligen en rapport om konsumtion och återvinning i EU-länderna, rapporten visar att det finns mycket kvar att göra för att nå upp till ambitionerna om en resurseffektiv ekonomi.

  I stora drag ser EU’s avfallsekonomi ut så här (siffrorna gäller för 2010):

  • En genomsnittlig EU-medborgare genererar 502 kg hushållsavfall per person och år varav 486 behandlas på nåt sätt. 38% läggs på deponi, 22% bränns, 25% återvinns och 15% komposteras. Skillnaden mellan genererat och behandlat avfall beror antagligen på export av avfall till länder utanför EU.
  • Det är stora skillnader i hur mycket avfall hushållen producerar i olika länder; från 304 kg per person och år (Litauen) som lägst och upp till 760 kg per person och år (Cypern).
  • Det är också stora skillnader i hur mycket som återvinns; från tysklands 45% till Bulgariens 0%.

  Rapporten ger också en lite mer detaljerad bild av hur EU’s resurshållning fungerar genom att beskriva konsumtion och återvinning av tre material vars nyproduktion leder till stor miljöpåverkan; litium, aluminium och bomull.

  Litium är kanske det mest problematiska av de tre analyserade materialen, återvinningsgraden är låg (endast ca. 5% av alla litiumjon-batterier återvinns) och efterfrågan beräknas öka bland annat på grund av att eldrivna fordon antas bli vanligare i framtiden. Skälet till den låga återvinningsgraden är att priset på nyproducerat litium är lågt (men svänger mycket) samtidigt som processen för att återvinna litium är komplicerad och ännu inte fullt utvecklad. I dagsläget är det bara ett fåtal företag som har möjlighet att återvinna litium. Dessa faktorer gör det rätt osannolikt att marknaden själv kommer leverera en lösning.

  Situationen för aluminium är i stort sett motsatsen till den för litium, det finns en väl utbyggd infrastruktur för återvinning och återvinningsgraden är hög. Trots detta importeras ca. 15 miljoner ton bauxit, den bergart som aluminium utvinns ur, till EU varje år.

  Det finns inga data specifikt för hur bomull konsumeras och återvinns men eftersom det är den vanligaste fibern i textilier i allmänhet så kan man dra slutsatser om bomullsanvändningen genom att följa vad som händer med textilier. Europeiska konsumenter slänger ca 5,8 miljoner ton textilier varje år varav endast 1,5 miljoner ton återvinns eller återanvänds. I Sverige har försäljningen av nya kläder ökat med ca 40% varje år samtidigt som en mängd motsvarande ungefär hälften av importen slängs i soporna och förbränns.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.