(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

"Superkoraller" och satellitbilder kan hjälpa skydda framtidens korallrev

Foto: Toby Hudson

Att Stora Barriärrevet ligger illa till är känt. Sedan 1980 har revet minskat med ungefär hälften i storlek och hotas av både dålig vattenkvalitet, miljöförstöring och klimatförändringar. Nu ska satellitbilder från NASA användas för att hjälpa till att skydda revet.
Stora Barriärrevet sträcker sig 250 mil längs med Australiens östra kust och är den största struktur på jorden som har byggts av levande organismer. Ett av de största hotet mot revet är att kraftigt regn och cykloner under regnperioden drar med sig bland annat gödningsmedel och bekämpningsmedel från land, vilket förorenar området. De nya satellitbilderna ska hjälpa forskarna att kartlägga vad som påverkar reven och vart insatser borde sättas för att förbättra hälsan och hanteringen av barriärrevet.

Blue_Linckia_Starfish
Foto: Richard Ling

Andra hot mot området är att varmare hav leder till korallblekning, ökad koldioxidhalt leder till surare hav som påverkar korallernas tillväxt och föroreningar. Nyligen rapporterades att Australienska regeringen, i och med utbyggning av kolhamnar i landet, godkänner avfallsdumpning av tre miljoner ton sediment inom den skyddade marinparken. Beslutet har väckt stor kritik och fattades trots varningar från en oberoende byrå som undersökt vilka effekter det skulle kunna få för det redan utsatta området, enligt Di.
Forskare på Hawaii har startat ett projekt för att “designa” koraller att klara varmare vatten. Tanken är att bygga rev som redan utvecklats till framtida förhållanden och framgångsrikt kan reproducera sig i ett hav med svårare förutsättningar. Forskarna gör det genom att samla hundratals olika koraller i vattentanker och förändrar bland annat temperatur och pH-nivå för att se om de kan utveckla superkoraller som sedan kan släppas ut och sprida sina nya gener. Projektet har ifrågasatts då det kan vara svårt att förutse konsekvenserna av superkorallerna när de når havsmiljö, men forskaren Dr. Gates poängterar till Guardian att det inte rör sig om GMO. Hon säger att de inte inför främmande DNA, utan växtförädlar koraller på ett naturligt sätt.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.