Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige minskar utsläppen – med halv miljon spisar i Afrika

  Foto: Christian Sommer / Energimyndigheten

  Effektivare spisar ska hindra fyra miljoner ton koldioxid från att släppas ut i atmosfären.
  Det svenska klimatmålet innebär att en tredjedel av utsläppsminskningarna som Sverige tänkt genomföra till år 2020 ska ske via åtgärder i andra länder. FN:s klimatkonvention möjliggör för detta sätt att räkna. Det hela kallas för flexibla mekanismer.
  De senaste projekten där Sverige gått in beräknas minska utsläppen med minst fyra miljoner ton koldioxid. Det här skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande i veckan.
  Projekten handlar om att få fram en halv miljon spisar i nio afrikanska länder. Det rör sig om spisar i olika varianter, men där alla har en betydligt bättre verkningsgrad än spisarna de ersätter. Christian Sommer, projektledare på Energimyndigheten, förklarar det på följande sätt i pressmeddelandet:
  – Programmen syftar till att uppnå utsläppsreduktioner genom att halvera användningen av ved och träkol.
  Att det behövs mindre bränsle för matlagning innebär att takten på avskogningen kan bromsas upp. En ytterligare bonus är att färre människor drabbas av hälsoskadlig rök vilket är ett vanligt problem i dag och som drabbar främst kvinnor och barn.

  DSC_0204
  Foto: Christian Sommer / Energimyndigheten. Bilderna är tagna i Malawi.

  Programmen med spisarna genomförs i Elfenbenskusten, Etiopien, Ghana, Kamerun, Malawi, Nigeria, Togo, Uganda och Zambia. Globalt uppskattas att närmare tre miljarder människor använder sig av traditionella spisar eller öppna eldstäder för att laga mat och värma upp sina hem skriver Energimyndigheten.
  ***
  En världskarta med information om samtliga projekt som Sverige via Energimyndigheten är inblandade i finns här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra