Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sverige tackar ja till undantag för dioxin i fisk

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att Sveriges undantag för dioxin i fisk kan tas bort. I alla fall har krav uppkommit för att regeringen ska ta det beslutet. Idag hade jordbruksminister Eskil Erlandsson bjudit in till pressträff. Svaret blev:

  Sverige har idag tackat ja till att fortsätta med sitt undantag från EU-kommissionen. Detta för att bevara surströmmingstraditionen och det småskaliga kustfisket, enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson.

  2002 fick Sverige ett tidsbegränsat undantag från EU:s fastslagna gränsvärden för dioxin i fisk på grund av ett välutvecklat system med kostråd. Detta undantag gäller till den 31 december 2011.

  Sveriges hållning i frågan grundas på tre ben vilka är folkhälsa, miljö och jobb. Vad gäller folkhälsa så är det ett tusental svenskar som riskerar för höga halter av nästan tio miljoner invånare, detta tycker regeringen är helt okej. Istället ska Livsmedelsverket få i uppdrag att intensifiera informationen om kostråd, som att man inte får äta fet fisk mer en någon gång i månaden.

  När det kommer till miljöfrågan tycker jordbruksministern Erlandsson att de åtgärder Sverige redan gör för att minska dioxinutsläpp till hav och sjöar räcker, detta trots att “insatser tar lång tid” och gifter försvinner långsamt ur våra ekosystem.

  Istället är det jobbfrågan som får prioritet i detta fall. Ungefär 400 yrkesfiskare påverkas av just dioxinundantaget och regeringen vill naturligtvis värna om det regionala fisket och lokalproducerade livsmedel som surströmmingstraditionen. Detta trots att bland annat Naturskyddsföreningen gjorde bedömningen att det inte alls fanns någon överhängande risk för arbetslöshet bland Sveriges yyrkesfiskare om ett dioxinförbud hade trätt i kraft.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra