Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att Sveriges undantag för dioxin i fisk kan tas bort. I alla fall har krav uppkommit för att regeringen ska ta det beslutet. Idag hade jordbruksminister Eskil Erlandsson bjudit in till pressträff. Svaret blev:
Sverige har idag tackat ja till att fortsätta med sitt undantag från EU-kommissionen. Detta för att bevara surströmmingstraditionen och det småskaliga kustfisket, enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson.
2002 fick Sverige ett tidsbegränsat undantag från EU:s fastslagna gränsvärden för dioxin i fisk på grund av ett välutvecklat system med kostråd. Detta undantag gäller till den 31 december 2011.
Sveriges hållning i frågan grundas på tre ben vilka är folkhälsa, miljö och jobb. Vad gäller folkhälsa så är det ett tusental svenskar som riskerar för höga halter av nästan tio miljoner invånare, detta tycker regeringen är helt okej. Istället ska Livsmedelsverket få i uppdrag att intensifiera informationen om kostråd, som att man inte får äta fet fisk mer en någon gång i månaden.
När det kommer till miljöfrågan tycker jordbruksministern Erlandsson att de åtgärder Sverige redan gör för att minska dioxinutsläpp till hav och sjöar räcker, detta trots att ”insatser tar lång tid” och gifter försvinner långsamt ur våra ekosystem.
Istället är det jobbfrågan som får prioritet i detta fall. Ungefär 400 yrkesfiskare påverkas av just dioxinundantaget och regeringen vill naturligtvis värna om det regionala fisket och lokalproducerade livsmedel som surströmmingstraditionen. Detta trots att bland annat Naturskyddsföreningen gjorde bedömningen att det inte alls fanns någon överhängande risk för arbetslöshet bland Sveriges yyrkesfiskare om ett dioxinförbud hade trätt i kraft.
Stötta SMB
Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Här kan du läsa vad pengarna går till.