Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveriges energismartaste skola invigd

  Har den största takmonterade solcellsanläggningen i hela landet.

  I går invigde energiminister Anna-Karin Hatt Stadsskogenskolan i Alingsås, enligt ministern inte bara Sveriges utan även Nordens allra första nära-noll-energiskola.

  I sitt invigningstal berömde energiministern Alingsås som hon menar visat ett tydligt ledarskap i att demonstrera hur det går att kombinera energieffektivt byggande med förnybar energi. Hatt sa bland annat:

  – För när ni utgått från tänkandet i den så kallade Kyoto-pyramiden, där man börjar med att minimera sitt energibehov och slutar med att fylla på med förnybar energi för det energibehov som blir kvar, så har ni genom att välja energisnål passivhusteknik kunnat bygga en skola som är självförsörjande på el tack vare de solceller som sitter på erat tak. Och den solcellsanläggningen, den är inte vilken solcellsanläggning som helst. För med sina 1323 m2 är den faktiskt den största takmonterade solcellsanläggningen i hela Sverige.

  Guido Hjortheimer, som har varit projektledare för bygget, säger till SR P4 Göteborg 
  att uppdraget man fick var att gå så nära noll som möjligt men att skolan teoretiskt sett faktiskt är ett plusenergihus, det vill säga kan producera mer energi än vad det förbrukar.

  Hans Eek, vid Passivhuscentrum Västra Götaland som också varit inblandad i bygget, säger till SVT Västnytt att Sverige som helhet dock har tappat sin ledande position internationellt och att politikerna därför borde skärpa till byggreglerna ordentligt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.