Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Syresituationen i Östersjön fortsatt allvarlig

  SMHI rapporterar att efter att tidigare data kompletterats med nya så står det klart att 2011 var det år då utbredningen av döda bottnar var som störst någonsin under perioden 1960 till nu, ca. 20% av bottnarna  iEgentliga Östersjön samt Finska viken och Rigabukten var påverkade av syrefria förhållanden.

  ”Döda” bottnar är kanske ett lite väl dramatiskt begrepp, nån slags liv finns på dom flesta platser och på bottnar i Östersjön som påverkas av syrefria förhållanden utgörs det av bakterier som producerar giftigt svavelväte som påverkar andra levande organismer negativt. Syrebrist leder också till att fosfor som tidigare varit bundet i sedimenten frigörs vilket leder till mer näring för växtplankton i ytvattnet. Växtplankton som sedan sjunker till botten och bryts ner, nebrytningen förbrukar syre och de syrefattiga eller syrefria områden växer lite till.

  File:Fishkillk.jpg
  Bild: Wikipedia

  Den situation vi har idag med en rekordstor utbredning av döda bottnar är i grunden ett resultat av mänsklig påverkan; mänskliga aktiviteter leder till att mer kväve och fosfor tillförs till Östersjön, detta leder till en större tillväxt av växtplankton som sjunker till botten, bryts ner och startar den onda cirkel som beskrevs i stycket ovan.

  Men även om det finns ett samband mellan näringstillförseln och förekomsten av döda bottnar så finns det andra faktorer som spelar in och gör situationen mer komplicerad. I SMHI’s rapporter pratar man om att det skedde ett s.k.regimskifte i Östersjön 1999, dvs ekosystemet ändrade karaktär. Andelen syrefattiga bottnar (mindre än 2 ml syre/liter) under perioden från 1999 fram till nu är något större än den var under perioden före regimskiftet men den mest dramatiska förändringen är i andelen bottnar som påverkats av total syrebrist; den genomsnittsliga arealen på dom områdena är 3 gånger större efter regimskiftet. Bottenrekordet 2011 är alltså bara en del av en större förändring och exakt vad den beror på återstår att reda ut:

  There are several likely contributory and concurrent causes to the recent development such as changes in winds, changes in frequency and characteristics of inflows,increased loading of organic matter to the deep water, altered vertical mixing and stratification, and changed freshwater runoff.

  Hursomhelst krävs det en minskning av näringstillförseln till Östersjön om vi ska vända den negativa trenden; de svenska lantbrukarna har gjort en del för att minska sina utsläpp medan regeringen har gjort det billigare att släppa ut mer.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!