Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Tyskland: Förnybar energi större än kol

  Foto: Public Domain

  För första gången i landets historia producerar Tyskland mer el från förnybara källor än från Kol, visar en studie från Fraunhofer institutet i Frankfurt.

  Strax över 40 % av landets elproduktion kom från förnybara källor som vindkraft, solenergi och vattenkraft under 2018. Individuellt så så stod solenergi för 16.7 procent och vindkraft 20.4 procent. Sist bland de förnybara källorna kan var vattenkraft som motsvarade 8.3 procent av den tyska energiproduktionen 2018.

  En av författarna till studien, Bruno Burger, tror att förnybar energiproduktion kommer forsätta stiga under 2019:

  Vi kommer inte sjunka under 40 procent under 2019 eftersom fler förnybara anläggningar är under uppbyggnad och för att det inte kommer ske några dramatiska förändringar i väderförhållanden, sa Burger till Reuters.

  Ett land i energiomvandling

  Detta är ett viktigt steg i europas största ekonomi, vars målsättning är att 65 procent av landets energiproduktion ska komma från förnybara källor 2030. Tyskland har de senaste åren gått igenom en stor omvandling i sin energiproduktion. I november stängdes den sista kolgruvan i det historiska Ruhrområdet, som under stora delar av 1900-talet försörjde västeuropa med brunkol.

  Även kärnkraftverk är under avveckling i hela landet. Kärnkraften har varit en het fråga i landet sedan 70-talet, men efter kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan 2011 så beslutade förbundskanslern Angela Merkels dåvarande regering att stänga ner åtta kärnkraftverk och begränsa de återstående nio kärnkraftverken till 2022. Förslaget hade stöd av över 80 % av den tyska riksdagen.

  Samtidigt så har det väckts kritik från olika håll mot Tyskland och faran med att avveckla kolkraft och kärnkraft parellelt, vilket kan leda till en energikris.

  I vilket fall så är framstegen för förnybar energi i Tyskland en tendens av många på att landet är på väg att bli en av Europas ledande länder inom förnybar energi.


  SMB bevakar frågan om förnybar energi. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra