Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tyskland och Frankrike öppnar upp för 1,5-gradersmål

  Foto: Ron Mader ( CC BY-SA 2.0)

  Både Tyskland och Frankrike har nu uttryckt ett tydligt intresse för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Totalt står över 100 länder bakom kravet att den globala uppvärmningen ska begränsas till under 1,5 grader, men inte Sverige. 

  Det var vid en presskonferens i samband med klimattoppmötet i Paris som den tyska miljöministerns statssekreterare, Jochen Flasbarth, meddelade att Tyskland anser att tvågradersmålet är för svagt och att 1,5 grader måste nämnas i det avtal som länderna ska komma överens om, skriver Climate Home.

  Tyskland är inte det enda europeiska land som är inne på att den globala uppvärmningen kan behöva begränsas till under 1,5 grader. I sitt öppningstal sa Frankrikes president Francois Hollande att den globala uppvärmningen bör begränsas till ” under 2 eller 1,5 grader, om det är möjligt”.

  Att temperaturökningen ska begränsas till under 1,5 grader är mycket viktigt för världens utsatta och fattiga länder.

  Detta är historiskt. Kravet från de utsatta har blivit besvarad av presidenten av COP (förkortning på FN:s klimattoppmöten, vår anmärkning) och den största ekonomin i EU ( vår översättning), säger Filipinernas chefsförhandlarare Emmanuel de Guzman till Climate Home.

  Totalt står över 100 länder bakom kravet att den globala uppvärmningen ska begränsas till under 1,5 grader. Fram tills detta besked hade inget europeiskt land ställt sig bakom 1.5 gradersmålet. Varken Sverige eller EU som helhet har ställt sig bakom 1,5- gradersmålet.

  Miljöförbundet Jordens Vänner anser att Sverige också bör ställa sig bakom 1,5-gradersmålet. Ordföranden Ellie Cijvat säger:

  Regeringen har skapat höga förväntningar i och med pratet om Sverige som föregångsland. Nu är det dags att visa det också. Fler än 100 länder driver detta mål på 1,5 grader redan.

  Enligt IPCC innebär en uppvärmning på över 1.5 grader jämfört med innan industrialismen en hög risk för att unika och hotade system och att världen kommer få uppleva mer extrema väderhändelser. Exempel på de unika och hotade system som riskeras vid en uppvärmning på cirka 1,5 grader är den havsis-miljö som inuiter lever i, korallrev, unika arter i bergsområden, Amazonas ekosystem, sötvattenekosystem i en del afrikanska länder, glaciärer och unika arter på tropiska öar.

  För att den globala uppvärmningen ska vara under 1,5 grader så krävs det att utsläppen till 2050 har minskat med 70-95 procent jämfört med år 2010. Dessutom måste mängden koldioxid i atmosfären år 2100 vara lägre än idag, enligt IPCC.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.