Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  V-kongressen gick mot partistyrelsen: Vill se bredare klimatpolitik

  Jens Holm, klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet Foto: Vänsterpartiet, Fotograf: Agnes Stuber

  Inför helgens kongress hade Vänsterpartiets partistyrelse presenterat en valplattform vars klimatpolitik nästan enbart fokuserade på en industriomställning. Men partiets medlemmar ville dock något annat, och fick igenom förslag för en breddning i klimatpolitiken.

  Jag tycker det är fantastiskt positiva beslut som kongressen har fattat. På en mängd områden stärks nu Vänsterpartiets klimat- och miljöpolitik, säger Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om Vänsterpartiets fokus på industripolitik och avsaknaden fokus på andra klimat- och miljöåtgärder. I en artikel i SvD granskas ett internt dokument som beskriver hur Vänsterpartiet vill att klimatfrågan ska kommuniceras. Där står det att man ska undvika att prata om behovet av livsstilsförändringar, köttkonsumtion och privat konsumtion i allmänhet.

  Det här stenhårda fokuset på en industriomställning har väckt intern kritik i Vänsterpartiet, bland annat från partiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm. Innan kongressen sa han till Aftonbladet att klimatpolitiken som partiet driver är allt för försiktig, av rädsla för att skrämma bort landsbygdsväljare.

  Kritik har också väckts mot partiets förslag om att sänka reduktionsplikten på bensin och diesel, vilket leder till sänkta bränslepriser och ett högre utsläpp från fossila bränslen.

  På kongressen visades det tydligt att medlemmarna ville se en bredare miljö- och klimatpolitik än vad partistyrelsen hade föreslagit. Bland annat bifölls en motion om ett hållbare skogsbruk där kalhyggesbruket ska fasas ut. Kongressen röstade även för att valplattformen skulle inkludera formuleringen ”där teknikskiften inte räcker måste konsumtionen styras bort från det smutsiga”.

  När Supermiljöbloggen pratar med Jens Holm är han nöjd över kongressens beslut:

  Det är väldigt bra att våra medlemmar har beslutat att vi ska driva på för ett hållbart skogsbruk, samt att vi sätter fokus på både den privata och offentliga konsumtionen. Och sedan självklart att vi vill se de största investeringarna av alla partier i klimatomställningen. Med de här kongressbesluten blir vår klimat- och miljöpolitik både bredare och mer nyanserad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.