Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vad kan vi förvänta oss av nya IPCC-rapporten?

  Foto: BIld av jplenio från Pixabay

  Efter 8 år och 14 000 vetenskapliga artiklar är det dags för FN:s klimatpanel att uppdatera forskningsläget när de presenterar den första delrapporten i sin sjätte stora kunskapsutvärdering, AR6 imorgon 9 augusti. Presskonferensen livesänds via Youtube och intresset har kanske aldrig varit större nu efter en sommar där stora delar av världen upplevt vad ett förändrat klimat innebär.

  Den naturvetenskapliga grunden är en omfattande sammanställning av det rådande vetenskapliga kunskapsläget kring klimatmätningar, klimatsystemet, klimatmodeller och scenarier. I den nya rapporten hänvisas till över 14 000 vetenskapliga artiklar och är den första delrapporten av IPCC:s sjätte stora kunskapsutvärdering, AR6. Senaste gången en sådan sammanställning presenterades var 2013 när IPCC släppte sin första delrapport av sin femte utvärdering.

  Imorgon presenterar IPCC rapporten Summary for Policymakers vid en webbsänd presskonferens kl 10.00 på Youtube och mer information finns på IPCC:s hemsida.

  Mycket har hänt inom både forskningen och det internationella klimatsamarbetet sedan senaste gången IPCC kom med en motsvarande kunskapssammanställning, även om panelen har släppt ett antal specialrapporter under tiden.

  Efter en sommar som präglats av olika extremväder i form av värmeböljor, torkaskogsbränder men även skyfall och översvämningar är det nu många som frågar sig om den globala uppvärmningen redan innebär oåterkalleliga klimateffekter. I ett läckt rapportutkast från panelens arbetsgrupp 2 som ska presenteras först i februari 2022 och som nyhetsbyrån AFP kom över tidigare i sommar beskrivs tidigare effekter av klimatförändringar än befarat, oåterkalleliga tröskeleffekter, minskade skördar och livslång exponering för hälsorisker. Klimatexperten Johan Rockström säger till DN att han tror att rapporten kommer visa att extremvädret blir värre:

   IPCC kommer att bekräfta att vi befinner oss i krisläge. Nu behöver politiken agera efter det.

  IPCC:s rapport The Physical Science Basis, kommer sedan finnas på IPCC:s webbplats. Delrapporten är oerhört viktig, eftersom detta sedan utgör kunskapen som politiken kan använda sig av.

  Erik Kjellström som är professor i klimatologi på SMHI säger till Vetenskapsradion att på grund av de senaste årens klimatförändringar har forskarna nu kunnat få mer riktiga observationer av extrema väderhändelser och att det nu med datorkraft går att beräkna och ta fram bättre underlag för framtida förändringar. 

  Reuters menar att det är 5 saker som är viktiga att hålla koll på:

  1. Den vetenskapliga säkerheten som förbättrats där det finns ny forskning inom nästan alla områden inom klimatvetenskap, inklusive tidigare och framtida atmosfärisk uppvärmning, liksom pågående effekter på världens hav, glaciärer, havsnivåer, landmiljöer och andra globala system.
  2. Årets rapport kommer att innehålla fem hypotetiska scenarier som används för att projicera klimatförändringar under nästa århundrade, beroende på när och hur mycket människor begränsar utsläppen av växthusgaser. Den senaste rapporten 2013 hade fyra enklare scenarier.
  3. Ett nyckelnummer i denna rapport är den reviderade koldioxidbudgeten eller mängden ytterligare utsläpp av växthusgaser som kan släppas innan Parisavtalets 1,5-graders mål skjuts utom räckhåll. Koldioxidbudgeten kan vara en av de mer omtvistade siffrorna i rapporten, säger IPCC -forskare. Rapporten måste godkännas i samförstånd av alla närvarande regeringens representanter.
  4. För första gången kommer IPCC att inkludera regionala uppdelningar av sina resultat och prognoser. Klimatförändringarna känns ojämnt runt om i världen. Vissa regioner värms snabbare än andra. En del blir regnigare. Vissa ser mer extrem havsnivåhöjning.
  5. Ett annat nytt avsnitt kommer att fokusera på extremt väder, som har dominerat rubriker i åratal när regeringarna brottas med rekordstora översvämningar, bränder, värmeböljor och andra dödliga extremer.

  SMB följer hela presskonferensen och rapporterar under dagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.