Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Vänsterpartiet kräver besked av Romson i klimatfrågan

    Den 21 oktober blir det debatt i riksdagen.
    Den 23-24 oktober möts EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att besluta om vilket klimatmål som ska gälla för EU:s medlemsstater till år 2030. Vad den svenska regeringen vill ha för EU-mål är än så länge oklart. Det här har fått Jens Holm, Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson, att ställa en interpellationsfråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). I frågan skriver Jens Holm:

    Den tidigare borgerliga regeringens agerande under framtagandet av klimat- och energimålen för 2030 var passivt och avvaktande samt stundtals rent kontraproduktivt (som i vurmandet för internationella krediter). Jag hoppas nu att den nyvalda regeringen visar på en betydligt mycket högre ambitionsnivå för klimatpolitiken. Men än så länge har regeringen inte redovisat några nya målsättningar inför EU-toppmötet den 23–24 oktober.

    Planerad dag för riksdagsdebatt mellan Jens Holm och Åsa Romson är den 21 oktober. Då lär regeringens position vara klar. Men en kort bakgrund till hur diskussionerna gått hittills kan ses nedan:
    EU-kommissionens förslag innebär att EU:s 28 medlemsstater sammantaget ska minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
    Den förra regeringen stödde målet om 40 procent, men kunde ”därutöver tänka sig ytterligare 10 procent utsläppsminskning i form av internationella krediter förutsatt att andra utvecklade länder tar sin del av bördan i de internationella förhandlingarna”.
    Socialdemokraterna vill att EU:s mål sätts till 50 procent.
    Miljöpartiet vill att målet sätts till 60 procent och Vänsterpartiet vill att målet sätts till minst 60 procent.
    Värt att nämna i sammanhanget är även vad professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, sa i en intervju med tidningen ETC i våras (ej publicerad på webben):
    Sett till din bedömning av vetenskapen, vad borde EU:s 28 medlemsländer ha för mål till år 2030 för att vi ska ha en rimlig chans att hålla den globala temperaturökningen under två grader?
    – Det enkla svaret är att vi med god säkerhet vet att världens utsläpp av växthusgaser måste minska med i storleksordningen 80 procent till 2050 jämfört med 1990. Och för att vi ska ha en chans att nå dit så behöver EU ha ett mål på minst 60 procent till 2030. Det är ett absolut minimum och det är helt nödvändigt om man tar hänsyn till det faktum att det kommer vara nio miljarder människor på jorden 2050 och att världsekonomin kommer tredubblas till dess.
    – Men sedan finns det också en analys som pekar på att inte ens det räcker, på långa vägar. För om det visar sig, vilket allting tyder på, att vi samtidigt rör oss mot sex miljarder människor som år 2050 kommer ha en genomsnittlig köpkraft som en europé – det vill säga, om vi bejakar rätten till utveckling i Kina och i Indien, i de afrikanska nationerna och i Latinamerika – då behöver EU nå 100 procent till 2030.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.