Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Världens högsta vindkraftverk kan även lagra energi

  Foto: MB Renewables

  Världens högsta vindkraftverk har byggts i den lilla staden Gaildorf i södra Tyskland. Förutom att sätta nya höjdrekord kan tornen även lagra energi och därmed leverera el även när vinden har slutat vina.
  Det högsta av de fyra tornen mäter 178 meter över marken och kommer att tas i bruk i början av 2018. Men till skillnad från vanliga vindkraftverk innehåller de nybyggda spirorna 40 meter höga vattentorn som kan lagra energi när verken producerar för mycket. Kraftverken är med andra ord energivärldens alldeles egna Kinderägg.
  Vattnet i reservoarerna pumpas upp när kraftverken producerar överskottsenergi och släpps sedan ner när vinden mojnar för att fortsätta leverera el.
  Vattenreservoarerna fungerar alltså som vanlig vattenkraft. Projektet är ett ypperligt exempel på hur förnybara tekniker kan samarbeta för att maximera förutsättningarna för ett hållbart energisystem.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.