Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfalls vd bekräftar: Vi kommer fokusera mer på solkraft framöver

  Foto: Elisabeth Frang

  Supermiljöbloggen har pratat med Magnus Hall.

  I går skrev Supermiljöbloggen om att Vattenfall planerar att bygga en solcellspark i Wales, stor nog för att årligen generera el till motsvarande drygt 1 400 hushåll.

  Storskalig solkraft var så sent som förra året något som bolaget inte hade några direkta planer att satsa på. Vattenfalls vd, Magnus Hall, sa då i en intervju med tidningen Miljöaktuellt:

  – Storskalig solkraft har vi inte riktigt tänkt oss in i, utan där kommer det mer handla om att erbjuda våra kunder solenergi till sina hus.

  I dag när Vattenfall presenterade resultatet för årets andra kvartal passade Supermiljöbloggen på att fråga Magnus Hall om det skett någon kursändring i frågan, något som han bekräftar.

  – Vi har bestämt oss för att vi ska vara aktiva och titta mer på solkraft. Vi har alltid haft solkraft som en del av vår försäljningsmöjlighet till våra kunder, men då har det handlat om att sätta upp paneler exempelvis på hustak. Det vi pratar om nu är investeringar i lite större anläggningar, som en del i produktionen. Och ja, vi kommer att öka vår fokusering på detta.

  Supermiljöbloggen passade också på att fråga hur det går med försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland. Nyligen gjorde Tysklands miljöminister Barbara Hendricks klart i en intervju med Die Zeit att hon tror det kommer bli svårt för Vattenfall att hitta en köpare.

  Själv har Magnus Hall i en intervju med Miljöaktuellt sagt att bolaget siktar på att leverera ett försäljningsförslag till den svenska regeringen i slutet av det här året. Detta var under Almedalsveckan och när den tyska regeringen dagen efter intervjun presenterade en ny plan för hur landet ska få ned utsläppen från landets kolkraftverk, något som kommer beröra Vattenfalls anläggningar, sa Magnus Hall till TT Nyhetsbyrån:

  – Det kommer att bli en politisk process i flera instanser och jag utgår ifrån att vi först mot slutet av året vet mer i detalj om hur det här påverkar oss.

  Enligt Magnus Hall ligger ändå tidsplanen vad gäller en försäljning i stort sett fast, berättar han nu för Supermiljöbloggen. Möjligen kan det dra över en bit in på nästa år innan ett förslag till den svenska regeringen kommer.

  – Vi har målet kvar. Kommer vi sen verkligen kunna klara det och leverera till precis innan årsskiftet – jag tycker inte att det är den stora frågan här.

  I debatten om en försäljning har det från olika håll sagts att pengarna kan användas till att satsa på mer förnybar energi. Men exakt vad som händer med pengarna är oklart, säger Magnus Hall.

  – Det kommer naturligtvis vara en förstärkt finans, eftersom det blir som en engångsbetalning. Samtidigt måste man ha respekt för att brunkolen i dag levererar kassaflöde löpande under året. Men vi adresserar inte pengarna riktigt på det sättet, så vad de används till får vi se, det beror på vilka planer vi har för att utvidga andra områden. Men vårt mål är ju att växa vidare på förnyelsebart, och den möjlighet som ges av att vi får sälja någonting, den ska förhoppningsvis också innebära att vi har mer möjligheter att satsa på de områden som vi tycker är rätt.

  Vad en eventuell försäljning kommer landa på återstår att se. Vattenfall meddelade i dag att den tyska brunkolsverksamheten påverkas av låga priser samt ökad affärsrisk, vilket sammantaget ger en nedskrivning om drygt 15 miljarder kronor.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.