Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om Björnligan, Gazprom och fossilbubblan

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  – Det står inte Björnligan eller »äggplundrare« i pannan på dem. Tyvärr. De ser ut som du och jag.

  Håkan Berglund, naturbevakare vid Länsstyrelsen i Jämtlands län, intervjuas i nya numret av magasinet Filter i ett reportage om äggsamlare.

  ***

  För den som är dramatiskt lagd kan det ju vara tilltalande att panga fossilbubblan med en vass nål imorgon. Men frågan är vad det får för konsekvenser?

  Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP/Storebrand, skriver en krönika i Veckans affärer om varför hon anser det smartare att pysa fossilbubblan snarare än att panga den.

  ***

  – Detta är en av vår tids avgörande miljöstrider – låter vi stora företag förstöra Arktis för mer av den olja som orsakat klimatförändringarna, eller ska vi stoppa vansinnet?

  I ett pressmeddelande från Greenpeace uttalar sig Sini Saarela, en av aktivisterna ombord på skeppet Arctic Sunrise vars hela besättning arresterats av ryska kustbevakningen i samband med en protest mot oljebolaget Gazprom.

  ***

  – Det vi ser är att dörren för att klara klimatmålen håller på att stängas. Om världen ska klara tvågradersmålet så måste utsläppen börja minska mycket snart. Det är en uppgift som håller på att bli väldigt ambitiös. Men budskapet är trots allt att mänskligheten har ett val – hur omfattande klimatförändringar vi kommer att få se under 2000-talet.

  Schweizaren Thomas Stocker, som är professor i klimatfysik och som lett arbetet med den nya rapporten från FN:s klimatpanel, IPCC,  intervjuas av SVT Nyheter.

  ***

  – Jag lovar Miljöpartiet och Socialdemokraterna att jag ska nämna bensinskatten i varje debatt jag deltar i fram till valdagen.

  Finansminister Anders Borg (M) kom med nytt löfte när han debatterade budgetpropositionen i riksdagen med Per Bolund (MP) som anklagade Borg för att inte ha ”nämnt klimatproblemen med ett ord i någon budgetdebatt sedan 2008”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.