Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om djävulen, svanungar och tunnare skjortor

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  I USA uppskattas ett tak var fjärde minut få solceller i år. I Japan var takten redan förra året mer än ett tak varannan minut.

  Tomas Kåberger, ordförande i Japan Renewable Energy Foundation och i svenska Förnybarhetsrådet, skriver en krönika på Hagainitiativets blogg om några av de industriella framsteg som nu görs runt om i världen för att undvika klimatförändringarna.

  ***

  Det går att säga, som den sansade The Economist gör: Vi får anpassa oss. Jag antar att tidningen menar, att vi får köpa skjortor i tunnare tyg och att – som holländarna gjorde redan på 1600-talet – bygga en vall mot vattenmassorna.

  Journalisten Staffan Heimerson skriver i sin kolumn i Aftonbladet om klimatfrågan och om vad man kan dra för slutsatser av den senaste rapporten från FN:s klimatpanel som varnar för extremare väder globalt och en medeltemperaturhöjning på uppåt fyra grader.

  ***

  – Jag tycker inte om överhuvudtaget att vi gamblar med mina barns framtid. Med världens barns framtid.

  Tendens i Sveriges Radios P1 har i veckan haft en serie i tre delar med tema ”klimatångest”, där Idah Magnusson i första delen berättar om varför hon var med och drog igång Föräldravrålet, ett upprop som bland annat vill se att klimatförändringen ges högsta prioritet på den politiska dagordningen.

  ***

  Människorna som bor i trakten växte upp med talesättet ”Gud skapade Lusatia, men det var djävulen som lade kolen under det”.

  Veckans affärer skriver att det är lagar som infördes under nazisttiden i Tyskland som gör att bolag som Vattenfall nu kan få tillstånd för brunkolsdagbrott som leder till att tyska byar måste jämnas med marken.

  ***

  Obduktionerna av svanungarna har gett olika svar. Tidigare år hade någon av ungarna ätit cigarettfimpar, en annan ett sugrör, och ytterligare en annan hade skumgummi från en madrass i magen.

  Dagens Nyheter skriver att det är den omfattande nedskräpningen i naturen som varit en av orsakerna till varför svanarna i sjön Trekanten i Stockholm dött de senaste åren.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.