Veckans miljöcitat – om dokumentbränning, brottslighet och vattendomar
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***
Ambassaden har slutat att bränna dokument på ambassadens tak till förmån för tuggning, dvs när vi gallrar dokument.
Tidningen Riksdag & departement har följt upp hur de svenska utlandsmyndigheterna lyckats med sina miljömål, bland annat med exempel på miljöarbetet vid den svenska ambassaden i Teheran.
***
– Sverige blir ytterligare ett land som backar från sina åtaganden i de internationella klimatförhandlingarna. Det är verkligen inte vad världen behöver.
Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, kommenterar till Sveriges Radios Ekot uppgifterna om att regeringen valt att skjuta på betalningen av 300 miljoner kronor till FN:s klimatfond.
***
Jag tycker att det är oroande att svenska folket oroar sig mer för miljön än för organiserad brottslighet.
Ivar Arpi, redaktör på Magasinet Neo, skriver på Twitter om en SOM-undersökning som visar vad svenskarna upplever som mest oroande inför framtiden.
***
Med ytterst få undantag har budskapet från kraftindustrin varit: gamla vattendomar från farfars fars tid gäller, och därmed de oftast obefintliga miljökraven från tidigt 1900-tal.
Jenny Jewert skriver ledare i Dagens Nyheter om hur många kraftbolag nu kommer med skrämskott när politikerna ska besluta om nya miljöregler för vattenkraften.
***
– Vi har också bjudit in alliansens alla ledamöter, men ingen vill eller kan komma hit i kväll. Tyvärr.
Cecilia Gralde, programledare i SVT:s Aktuellt, följer upp turerna kring Vattenfalls köp av Nuon i samband med KU-utfrågningen av statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till