(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Veckans miljöcitat – om fleecetröjor, oljebolag och ekologiska analfabeter

Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***

– En fleecetröja utsöndrar till exempel cirka 2 000 plastpartiklar per tvätt. Och ingen vet riktigt konsekvenserna.

Daniel Hansson, oceanograf på Havmiljöinstitutet i Göteborg, intervjuas i Dagens Nyheter om plastens miljöpåverkan och om kampanjen #plastriot som han driver för att skapa uppmärksamhet kring problemet med plast i naturen.
***

Att se arter som en dekoration och något man kan välja att bevara eller ej endast utifrån estetisk eller etisk grund är ett helt föråldrat sätt att betrakta de komplexa ekosystemen.

Karin Åström och Malin Sahlin, vice ordförande respektive sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen, skriver i Miljöaktuellt att de oroas över LRF:s  (Lantbrukarnas Riksförbund) syn på vilken funktion som växt- och djurarter har i ekosystemen.
***

– Vi människor har blivit ekologiska analfabeter i vår vardag. Vi ser inte längre sambanden mellan naturen och utvecklingen av våra samhällen och ekonomier.

Carl Folke, professor i naturresurshushållning, chef för Beijerinstitutet samt forskningschef vid Stockholm Resilience Centre, intervjuas i Svenska Dagbladets artikelserie: “göra skillnad”.
***

Utmaningen blir tuff, inte minst med tanke på att mäktiga oljebolag, som Exxon och Shell, hellre försvarar sina tillgångar än investerar stort i förnybar energi.

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik, skriver om den senaste rapporten från FN:s klimatpanel.
***

Hela ditt resonemang bygger på kopplingen mellan CO2 o temp. Nu rekordhög halt CO2 men ingen temp.ökning av betydelse på 16 år!

Jan Ericson, riksdagsledamot för Moderaterna, diskuterar klimatfrågan på Twitter.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.