Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Veckans miljöcitat – om god stämning, fuskfria fiskdiskar och kärnkraftsmotståndare

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  – Är det vår räddning eller vår undergång?

  Öppningsfrågan från programledaren Fredrik Önnevall i det senaste avsnittet av utrikesmagasinet Korrespondenterna på SVT som handlar om den ökande konsumtionen i världen.

  ***

  – En MSC-spårbarhetscertifierad fiskdisk talar om för konsumenten att här är det fuskfritt, här skiljer vi på certifierad och icke-certifierad fisk, och den certifierade fisken kan spåras hela vägen tillbaka till båten som fångade den.

  Minna Epps, verksamhetschef på Marine Stewardship Council, uttalar sig i ett pressmeddelande om att Hemköp som första dagligvaruaktör väljer att börja certifiera sina fiskdiskar.

  ***

  – Men det är väldigt god stämning, alla är arga!

  Alva Snis Sigtryggsson, vice ordförande i Fältbiologerna, i en telefonintervju där hon sammanfattar läget i de pågående klimatförhandlingarna i Warszawa.

  ***

  Men vi får inte heller glömma att kärnkraftsmotståndarna är det kanske största hotet mot klimatet.

  Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna, skriver på sin hemsida om klimatfrågan där han kritiserar beslutet som bland annat Tyskland tagit efter Fukushimaolyckan om att avveckla kärnkraften, som han menar leder till att användningen av kol och gas ökar.

  ***

  Förr eller senare måste vi då ställa frågan: Handlar inte detta om att de krafter som tjänar på business-as-usual medvetet låter miljontals människor gå under?

  Frilansjournalisten Shora Esmailian skriver i Dagens arena om de segdragna klimatförhandlingarna och om alla de människor i världens periferi som redan drabbas hårt av klimatförändringarna och som tröttnat på tomma ord och löften.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra