Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Veckans miljöcitat – om klimatplågor, portföljer och gruvnäringens spyflugor

    Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

    Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

    Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

    ***

    – En fyragradershöjning skulle rasera den internationella solidariteten, och kanske innebära en mörk tidsålder med globala konflikter.

    I Vetenskapens värld på SVT intervjuas klimatforskaren Hans Schellnhuber om skillnaden mellan två och fyra graders uppvärmning.

    ***

    För de mest utsatta i världen, för kommande generationer och för jorden vill vi se att Sveriges regering lever upp till situationens allvar och
    (…) bidrar med ökade medel till klimatbiståndet utan reducering av befintlig biståndsbudget.

    Ärkebiskop Anders Wejryd skriver tillsammans med tretton andra biskopar en debattartikel i Aftonbladet där man listar en rad olika åtgärder som kyrka och politiker kan göra för att ta sig an klimathotet.

    ***

    – Om vi ska gå in i en biståndsdiskussion så måste du nog ta den diskussionen med biståndsministern som har den portföljen.

    Miljöminister Lena Ek (C) medverkar i Ekots lördagsintervju i Sveriges radios P1 där hon flera gånger får frågan om varför det svenska klimatstödet till fattiga länder tas från biståndsbudgeten trots att nya och additionella pengar utlovats.

    ***

    Sverige är en komocka på vilken gruvnäringens spyflugor flockas.

    Journalisten Po Tidholm skriver i DN Kultur om den svenska gruvboomen och om de konflikter som uppstår när bland annat natur, miljö och urfolksrättigheter offras till förmån för bolag som inte behöver ta något vidare ansvar.

    ***

    Vattenfall är sålunda vårt lands kanske mest värkande klimatplåga.

    Annika Jacobson och Emma Petersson från Greenpeace skriver på SVT Debatt om det svenska statligt ägda bolaget som planerar för fem nya brunkolsgruvor i Lausitz-regionen i östra Tyskland.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.