Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Veckans miljöcitat – om Krim, Systembolaget och Moderaterna

    Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.
    Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.
    Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
    ***

    – För varje kvadratkilometer vi skrapade av med trålen fastnade i genomsnitt 27 000 plastpartiklar.

    Anna Kärrman, docent i kemi vid Örebro universitet, berättar för webbtidningen Extrakt om vad resultatet blev när forskarna släppte i en finmaskig trål efter båten som skrapade av ytan.
    ***

    – Det har vi faktiskt inte diskuterat. Men det är klart att det är någonting vi skulle kunna titta på.

    Helena Paues, biträdande presschef på Systembolaget, svarar på en fråga från Dagens ETC om huruvida Systembolaget – som sålde 86 miljoner plastpåsar förra året – har någon plan på att informera sina kunder om vad som händer om dessa plastpåsar hamnar i naturen?
    ***

    – Så länge du investerar i kol, olja och gas innebär det att du inte tror vi kommer lyckas hålla klimatmålen.

    Olivia Linander, från studentkampanjen Fossil Free Sweden, förklarar i Sveriges Radios program Klotet att det mesta av de redan kända fossila fyndigheterna måste stanna kvar i marken om vi ska ha en chans att hålla temperaturhöjningen under två grader.
    ***

    – Faktum är att utvecklingen på Krim är ännu ett argument för EU att höja ambitionerna för sin klimat- och energipolitik.

    Anna-Karin Hatt (C), Sveriges energiminister, skriver i en debattartikel i Göteborgsposten att en fördel med förnybar energi är att dessa energislag snabbt kan byggas ut.
    ***

    Moderaterna röstade exempelvis nej till höjda klimatmål 2020, nej till att fasa ut subventioner för fossila bränslen, nej till krav på bindande mål om förnybar energi till 2030, nej till att minska överskottet av klimatutsläppsrätter, nej till miljökrav på direktstöd i jordbrukspolitiken, och nej till förbud mot import av illegalt avverkat timmer. Det är mot denna breda bakgrund som alla Moderater får bottenbetyg.

    Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, förklarar på sin blogg varför Moderaterna hamnade längst ner på listan i föreningens granskning av de svenska Europaparlamentarikerna.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.