Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om rödljus, pizzakartonger och Europas renlighetsliga

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  I slutet av 2011 hade Tyskland in­stal­le­rat 170 gånger mer solenergi per capita än Sverige trots att so­lin­strål­ning­en är ungefär densamma.

  Svante Axelsson, Na­tur­skydds­för­e­ning­ens ge­ne­ral­sek­re­te­ra­re, skriver i en de­battar­ti­kel i Svenska Dagbladet att Sverige inte alls är något fö­re­gångs­land när det kommer till förnybar energi.

  Sverige toppar alltså Europas ren­lig­hets­li­ga.

  Cecilie Ten­fjord-Toft­by och Michael Svensson, båda riks­dags­le­da­mö­ter för Mo­de­ra­ter­na, skriver i GT att dagens svenska produktion av energi ”är en av EU:s renaste” och att Sverige borde behålla och utveckla kärnkraften.

  – Det är en konstig in­ställ­ning folk har. De slänger både stort och smått och räknar med att någon annan ska plocka upp det.

  Per Stanser, hamn­ar­be­ta­re i Nyköping, in­ter­vju­as i Sö­der­man­lands Nyheter där han berättar om hur mycket skräp som hamnar i vattnet, allt från fimpar, plast­mug­gar och glass­pap­per till piz­zakar­tong­er och kläder.

  – Men om inget annat förändras och vi inte gör något drastiskt åt kli­mat­för­änd­ring­ar­na ska vi nog förvänta oss att världen blir en mindre fredlig plats.

  SVT Nyheter in­ter­vju­ar Solomon Hsiang, forskare vid Princetons uni­ver­si­te­t, om en ny studie som visar att kli­mat­för­änd­ring­ar är en bi­dra­gan­de orsak till krig och kon­flik­ter.

  – Håll alltid bilen i rullning. Måste du bromsa förlorar du energi som du måste ”köpa” igen genom att gasa. Så var uppmärksam på till exempel rödljus och släpp gasen tidigt istället för att bromsa in.

  Österrikaren Gerhard Plattner, som beskrivs som världsmästare i eco-driving, intervjuas i Corren där han ger några tips på hur man kan köra smartare och på så sätt minska både kostnaderna och utsläppen.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.